Bezmięsne burgery z ciecierzycy: przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Roślinne źródła białka są równie wartościowe jak te pochodzenia zwierzęcego. Burgery ze strączków, zbóż i pestek zapewniają komplet aminokwasów w odpowiednich proporcjach. Podawaj je klasycznie w bułce, z plastrami pomidora, ogórka, awokado czy sera (tradycyjnego lub w wersji roślinnej) albo na talerzu, z frytkami lub ziemniakami i surówką. Świetnie sprawdzą się również na zimno na wynos, np. jako lunch do pracy.
SKŁADNIKI
- 2 puszki ciecierzycy, przepłukanej i odsączonej
 - posiekana cebula
 - 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej
 - 1/4 szklanki oliwy
 - 3 łyżki sosu sojowego
 - łyżeczka majeranku
 - 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
 - 1/2 łyżeczki oregano
 - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
 - szczypta soli i pieprzu
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę zeszklij na patelni na łyżce oliwy.
 - Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i zblenduj na gładką masę.
 - Uformuj burgery, ułóż je na blasze wyłożonej papierem i piecz 30 minut w 200°C.