Bakłażan nadziewany pomidorami i fetą - znakomite roladki z grilla

Bakłażan nadziewany pomidorami i fetą - znakomite roladki z grilla
Autor: Shutterstock Bakłażan nadziewany pomidorami i fetą to świetna przekąska.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bakłażany są wręcz stworzone do grillowania. Pieczenie na ruszcie wydobywa z tych warzyw wyjątkowy aromat. Wystarczy pokroić je w plastry i upiec. Jeśli jednak chcemy czegoś więcej też nie potrzeba specjalnego wysiłku. Smaczne roladki z bakłażana z pomidorami serem przypadną do gustu nie tylko miłośnikom jarskich potraw.

Składniki

2 bakłażany

3 pomidory

1 opakowanie fety

liście bazylii lub natka pietruszki

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pomidory pokroić w ósemki, fetę w słupki.

Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry (3-4 mm), oprószyć solą, odstawić na kilka minut, następnie odlać nadmiar płynu, a warzywo zgrillować.

Cienkim plasterkom bakłażana wystarczy kilka minut na ruszcie, by były gotowe.

Bakłażana zdjąć z grilla, na każdym plasterku położyć kawałek pomidora, listek bazylii i słupek sera, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.

Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej