Bakłażan nadziewany pomidorami i fetą - znakomite roladki z grilla
      2021-06-22
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          2
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Bakłażany są wręcz stworzone do grillowania. Pieczenie na ruszcie wydobywa z tych warzyw wyjątkowy aromat. Wystarczy pokroić je w plastry i upiec. Jeśli jednak chcemy czegoś więcej też nie potrzeba specjalnego wysiłku. Smaczne roladki z bakłażana z pomidorami serem przypadną do gustu nie tylko miłośnikom jarskich potraw.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
- 3 pomidory
- 1 opakowanie fety
- liście bazylii lub natka pietruszki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory pokroić w ósemki, fetę w słupki.
- Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry (3-4 mm), oprószyć solą, odstawić na kilka minut, następnie odlać nadmiar płynu, a warzywo zgrillować.
- Cienkim plasterkom bakłażana wystarczy kilka minut na ruszcie, by były gotowe.
- Bakłażana zdjąć z grilla, na każdym plasterku położyć kawałek pomidora, listek bazylii i słupek sera, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
    
    
    
    
 
           
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        