Ananasowy pilaw: wystarczy 1 szklanka ryżu i 1 puszka ananasa! Genialne!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ananasowy pilaw smakuje wybornie. Można go podać jako danie samodzielne lub dodatek do wieprzowiny w sosie. Wystarczy 1 szklanka ryżu i 1 zapomniana puszka ananasa w syropie. Po prostu genialne!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła niesolonego
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 szklanka pokrojonego ananasa z puszki
- 1/3 szklanki soku ananasowego
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki czerwonych płatków chili Opcjonalnie
- 2 łyżki soku z cytryny lub soku z limonki
- 1 szklanka surowego ryżu , basmati lub jaśminu
- 1,5 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku z nieprzywierającym dnam rozgrzej masło i olej na średnim ogniu.
- Dodaj czosnek, smaż przez około 1 minutę.
- Dodaj ananasy, sól, pieprz, czerwone płatki chili, sok z cytryny, ryż, wodę, sok z ananasa i mieszaj, aż do pełnego połączenia.
- Przykryj garnek i zredukuj ogień do małego.
- Gotuj przez około 15 minut lub do całkowitego ugotowania ryżu i wchłonięcia wody.
- Wyłącz ogrzewanie i zdejmij pokrywę. Pozostaw ryż do ostygnięcia przez około 10 minut.
- Spulchnij ryż za pomocą widelca.
- Podawaj od razu jako danie samodzielne lub dodatek do mięsa.