Jadłodzielnie – nie wyrzucaj, podziel się jedzeniem z innymi

2024-04-01 14:56

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych na świecie marnuje się 1/3 wyprodukowanej żywności. Najwięcej jedzenia trafia na śmietnik w okresie świątecznym. Aby nie marnować jedzenia, powstała idea foodsharingu i jadłodzielnie. Są to inicjatywy społeczne, które mają na celu dzielenie się nadmiarem produktów spożywczych zamiast ich wyrzucania. Jak korzystać z jadłodzielni? Gdzie ich szukać?

jadłodzielnie
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Co to jest foodsharing?
  2. Co to jest jadłodzielnia?
  3. Jak działają jadłodzielnie?
  4. Zasady korzystania z jadłodzielni
  5. Jak założyć jadłodzielnię?
  6. Lista jadłodzielni w Warszawie

Tylko w Polsce na śmietnikach ląduje rocznie około 5 mln ton. W każdej sekundzie Polacy wyrzucają 92 kg jedzenia. Dane są wstrząsające, ponieważ na całym świecie z powodu głodu cierpi 800 mln osób. W Polsce są to 2 mln. Aby przeciwdziałać wyrzucaniu żywności, powstały jadłodzielnie. To miejsca, do których można oddać produkty spożywcze i potrawy, które w naszych domach wylądowałyby w koszu z odpadkami zmieszanymi i bio.

Co to jest foodsharing?

Foodsharing, czyli dzielenie się jedzeniem, to idea, która narodziła się w Niemczech. Wolontariusze codziennie odwiedzają supermarkety, mniejsze sklepy spożywcze, piekarnie i punkty gastronomiczne, aby zebrać produkty spożywcze, które nie zostały sprzedane lub zbliża się ich ostateczny termin przydatności do spożycia. Produkty przekazywane lub umieszczane są w jadłodzielniach, które są otwarte, bezpłatne i każdy może z nich skorzystać, niezależnie od statusu społecznego. Idea foodsharingu zapobiega marnowaniu żywności, a także wspiera osoby ubogie, głodne i bezdomne. Dodatkowym plusem jest to, że korzystanie z jadłodzielni jest w pełni anonimowe, zarówno dla darczyńców, jak i osób w potrzebie.

Co to jest jadłodzielnia?

Foodsharing przywędrował także do Polski. Idea dzielenia się jedzeniem funkcjonuje w naszym kraju od 2016 roku. Jadłodzielnie to sposób na przekazanie jedzenia innym ludziom. Są to wydzielone publiczne miejsca, w których znajduje się lodówka i szafka, gdzie można zostawić produkty z kończącym się terminem ważności lub potrawy świąteczne czy po imprezach. Większość jadłodzielni jest otwarta całą dobę. Korzystanie z jadłodzielni jest bezpłatne i anonimowe. Wiele polskich jadłodzielni powstało w ramach realizacji budżetu obywatelskiego.

Jak działają jadłodzielnie?

Pomysł dzielenia się jedzeniem z roku na rok zyskuje coraz większą popularność, a na mapie pokazują się nowe punkty, gdzie można oddać jedzenie. Jadłodzielnie znajdują się w Warszawie, Krakowie, Szczecinie, Gdańsku, Poznaniu, Lublinie, Łodzi i wielu innych polskich miastach.

W jadłodzielniach żywność zbierana jest w lodówkach i szafkach. W lodówkach znajdują się produkty, które wymagają przechowywania w chłodnym miejscu. Szafki służą do produktów sypkich i niewymagających niskiej temperatury. Zasady korzystania z jadłodzielni różnią się w poszczególnych miastach. Zanim odda się jedzenie do punktu, warto sprawdzić, jakimi produktami można się podzielić, a jakimi nie.

Zasady korzystania z jadłodzielni

W każdej jadłodzielni znajdują się plakaty informacyjne, które dokładnie wyjaśniają zasady korzystania oraz jakie produkty można przynieść, a jakich nie wolno. Wszystko jest dokładnie opisane, aby nie popełniać błędów.

TAK:

  • Produkty, które sami moglibyśmy zjeść.
  • Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – ,,najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – ,,należy spożyć do”.
  • Produkty zapakowane lub w pojemnikach.
  • Dania domowe jak ciasto lub zupa – powinny być starannie i szczelnie zapakowane oraz zawierać opis potrawy i datę przygotowania.
  • Sery, jogurty, twarogi.

NIE:

  • Surowe mięso.
  • Produkty z niepasteryzowanego, ,,surowe" mleko.
  • Potraw zawierających surowe jaja jak budynie, kremy, domowy majonez.
  • Produkty w napoczętych opakowaniach.
  • Produkty wymagające chłodzenia, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
  • Produkty, które przekroczyły bezwzględny termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”.
  • Produkty zepsute, spleśniałe, w nietypowym kolorze i zapachu.
  • Produkty, które miały kontakt z odpadami komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.

Jak założyć jadłodzielnię?

Punkt, w którym można oddać jedzenie, może założyć każdy. Jak to zrobić?

  • Wybrać widoczne miejsce, które jest ogólnodostępne i znajduje się w ruchliwym punkcie.
  • Uzyskać zgodę na założenie jadłodzielni osoby, która jest właścicielem tego miejsca.
  • Ustawić szafkę i lodówkę, aby można było w nich zostawiać produkty i potrawy.
  • Umieścić plakaty informacyjne o zasadach korzystania z jadłodzielni.
  • Promować jadłodzielnię wśród rodziny i przyjaciół oraz w mediach społecznościowych.
  • Dbać o swoją jadłodzielnię.

Lista jadłodzielni w Warszawie

Bemowo

  • Miejsce Aktywności Lokalnej „Dwa Jelonki”, ul. Powstańców Śląskich 44, lodówka i szafka, czynna pon.-pt.: 9:00-18:00.
  • Szwajcarka przy SP 321, ul. Szadkowskiego 3, lodówka.

Białołęka

  • Ryneczek Poraje, ul. Porajów 1, lodówka i regał, czynna całodobowo.

Bielany

  • Ośrodek Pomocy Społecznej Bielany, ul. S. Przybyszewskiego 80/82, lodówka i regał, czynna całodobowo.
  • Centrum Rekreacyjno-Sportowe Bielany, przed wejściem głównym do pływalni, ul. J. Conrada 6, czynna całodobowo.

Mokotów

  • Mokotowskie Centrum Integracji Mieszkańców, ul. J.P. Woronicza 44a, lodówka i regały, czynna codziennie 8:00-20:00.
  • Bazar Lotników, pawilon 83A, al. Lotników 1, lodówka i szafka, czynna pon.-pt.: 7.00-19.00; sob.: 8.00-14.00.
  • Podzielnia na Naszym Podwórku, ul. Czarnomorska 11, lodówka i stół, lodówka czynna pon.-pt.: 7:00-21:00, stół całodobowo.
  • Podzielnia na Naszym Podwórku, ul. Barcelońska 1, szafka i regał, czynna całodobowo.

Ochota

  • Zieleniak, ul. Grójecka 97, lodówka i szafka. Czynna całodobowo.
  • OCH Dzielnia, ul. Powstańców Wielkopolskich 17, szafka i lodówka, czynna całodobowo.

Praga-Południe

  • Stół Powszechny, przed kawiarnią, ul. J. Zamoyskiego 20, szafka, czynna całodobowo.
  • ul. Zakopiańska 21, szafka w ogrodzeniu, czynna całodobowo.
  • Miejsce Akcji PACA 40, ul. M. Paca 40, lodówka i szafka, czynna pon.-śr.:14:00-20:00; czw.-sob.:10:00-16:00.
  • Ośrodek Pomocy Społecznej, ul. Wiatraczna 11. Wyłączona lodówka. Szafka, tylko produkty zapakowane fabrycznie, czynna pon.-pt.: 8:00-16:00.
  • Dzielnia Saska Kępa, ul. Berezyńska 27, lodówka i regał, wt.-pt.: 17:00 - 20:00, sb.: 12:00 - 16:00.

Praga-Północ

  • Bazar Różyckiego, przy lokalu Bar Bazaar, wejście od ul. Ząbkowskiej 12, lodówka, czynna pon.: 8.00-17:00; wt.-czw.: 8.00-23:00; pt.-sob.: 8.00-3:00; niedz.: 8.00-21:00.
  • Serce Miasta, ul. 11 Listopada 22.

Rembertów

  • Ośrodek Pomocy Społecznej, ul. Plutonowych 10, szafka, czynna całodobowo.
  • Śródmieście
  • Sklep Kooperatywa Dobrze, ul. Gen. W. Andersa 27, skrzynka, czynna całodobowo.
  • Syrena, ul. Wilcza 30, szafka, czynna całodobowo.
  • Centrum Pomocy Społecznej, ul. Twarda 1, lodówka i regał, czynna pon.-pt.: 8:00 -16:00.
  • Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego, na parterze, ul. Stawki 5/7, lodówka i szafka, czynna codziennie 7:00-21:30.
  • Wydział Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego, na parterze, ul. Karowa 18, lodówka i szafka, czynna codziennie 7:00-21:30.
  • Jadłodzielnia przy Kościele pw. św. Teresy od Dzieciątka Jezus, wejście od ul. Elektrycznej, ul. Tamka 4a, lodówka i szafka, codziennie 7:00-21:00.
  • ul. Dobra 56/66, w wejściu do pasażu handlowego w BUW-ie (wejście od strony ogrodu), lodówka i szafka, pon-sobota: 8:00-22:00, nd: 15:00-20:00

Targówek

  • Ośrodek Pomocy Społecznej, ul. Wincentego 85, szafka, czynna pon.-pt.: 10:00-19:00; w drugą i czwartą sobotę miesiąca: 10:00-15:00.
  • Ośrodek Pomocy Społecznej, ul. Węgrowska 2, szafka, czynna całodobowo.
  • Targówek, Łabiszyńska 20A, obok wejścia do OSiR Targówek, lodówka i regał, czynna całodobowo.

Ursynów

  • Urząd Dzielnicy Ursynów, al. Komisji Edukacji Narodowej 61, lodówka i szafka, czynna całodobowo.
  • Miejsce Aktywności Lokalnej „Kłobucka”, ul. Kłobucka 14, lodówka i szafka, czynna całodobowo.
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - budynek 34/klatka schodowa B, lodówka i szafka, czynna codziennie 8:00-21:00.
  • ul. Nugat 4, za sklepem Warus, szafka, czynna całodobowo.

Wawer

  • Przy Aptece DOZ, ul. Korkowa 119, lodówka i szafka, czynna całodobowo.
  • Uniq Fight Club, ul. VI Poprzeczna 23, lodówka i szafki, czynna pon.-pt.:7:00-21:00; sob.-niedz.:10:00-18:00.
  • Caritas, ul. Izbicka 7, trzy lodówki, czynna całodobowo.
  • Ośrodek Pomocy Społecznej, ul. Włókiennicza 54, lodówka i szafka, czynna całodobowo.

Wesoła

  • Przedszkole Domek Wesoła, na tyłach przedszkola, ul. Orzechowa 1, szafka i lodówka, czynna całodobowo.

Włochy

  • Urząd Dzielnicy Włochy, al. Krakowska 257, lodówka i szafka, czynna całodobowo.
  • Miejsce Aktywności Lokalnej, ul. Rejonowa 6/8, lodówka i regał, czynna wt.-pt.:12.00-18.00.

Wola

  • SOdON, ul. Kolska 2/4, lodówki i regał, czynna codziennie 5:00-22:00.
  • Wolskie Centrum Kultury, ul. Działdowska 6, wejście przez ogród, lodówka i szafka, czynna pon.-pt.: 9:00-20:00; sob.: 12:00-17:00.
  • Jadłodzielnia Plus, ul. Smocza 3, lodówka i regał, czynna pon.-pt.: 09:00-17:00. J
  • Współdzielnik, Wolskie Centrum Kultury, Wola Park (I piętro), ul. Górczewska 124, szafka i lodówka, czynna śr.-sob.:12.00-20.00.

Żoliborz

  • Urząd Dzielnicy Żoliborz, ul. J. Słowackiego 6/8, na tyłach budynku, lodówka i regał, czynna całodobowo.
  • I Liceum Ogólnokształcące im. B. Limanowskiego, ul. Felińskiego 15, wejście od ulicy Bitwy pod Rokitną, koło Poradni PPP 3, lodówka, czynna w godz. 8:00 – 20:00.

Zobacz wideo i dowiedz się, jak nie marnować jedzenia.

Netto. O tym jak nie marnować żywności