Żurawinowe serduszka: przepis na święta
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Żurawinowe serduszka z przyprawą korzenną domowej roboty to doskonały pomysł na świąteczny wypiek, trochę zdrowszy od innych bo zawierający żurawinę. Serduszka są też bardzo dekoracyjne - miło je podać do popołudniowej kawy.
Korzenny zapach jest cechą wszystkich pierników. Prawdziwa domowa przyprawa korzenna powinna składać się z imbiru, cynamonu, goździków, wanilii, gałki muszkatołowej, kardamonu, anyżu, kolendry, różnych rodzajów pieprzu, ziela angielskiego oraz skórek owoców cytrusowych. Wszystkie składniki należy wysuszyć, zmielić na drobny proszek, a potem dokładnie wymieszać.
SKŁADNIKI
- 125 gr płynnego miodu
- 50 gr białego cukru
- 50 gr masła
- 2 łyżki bitej śmietany
- 100 gr ciętej suszonej żurawiny amerykańskiej
- 250 gr mąki
- 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 50 gr brązowego cukru
- Dodatkowo: 200 gr gorzkiej kuwertury i suszone żurawiny do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód, cukier, masło i śmietanę podgrzewamy w garnku, aż masło stopnieje. Masę miodową miksujemy z żurawinami w blenderze.
- Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodajemy masę miodowo-żurawinową i dodajemy cukier. Całość ugniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy serca i rozkładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160 °C) około 15-18 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Kuwerturę kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Rozpuszczamy w misce na parze. Serca pokrywamy kuwerturą, a następnie jak trochę ostygną dekorujemy żurawiną. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasteczka należy przechowywać w metalowej puszce z kawałkiem jabłka, aby pozostały miękkie.