Żurawinowe muffiny - łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Żurawina to wyśmienity dodatek nie tylko do mięs, ale i do wypieków. Wypróbuj przepis na muffiny z żurawiną, pyszne babeczki z żurawinami, podawane z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych. To połączenie cię zachwyci! Oto sposób przygotowania wybornych muffinek z żurawiną.
SKŁADNIKI
- 250 g żurawin
- 150 g cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki razowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki cynamonu
- 250 dag brązowego cukru
- 2 jaja
- 2 szklanki naturalnego jogurtu
- 100 g margaryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłukane żurawiny wsyp do rondla, dodaj cukier puder. Podgrzewaj około 5 minut. Zdejmij z palnika, odsącz owoce.
- Obie mąki wsyp do miski. Dodaj sodę, sól, cynamon, przyprawę do pierników. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Jaja utrzyj z brązowym cukrem i margaryną na puszystą masę. Ciągle mieszając, wlewaj jogurt i sok z cytryny.
- Masę jajeczną połącz z masą mączną. Dokładnie wymieszaj ciasto.
- Żurawiny dorzuć do ciasta. Delikatnie zamieszaj masę, uważając, by nie rozgnieść owoców.
- Foremki wysmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką, napełniaj ciastem do 3/4 wysokości.
- Wstaw babeczki do podgrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
- Podawaj lekko ciepłe, z dodatkiem bitej śmietany lub śmietankowych lodów.