Żurawinowe muffiny - łatwy przepis

2021-03-29
jak_zrobic_babeczki_z_zurawinami.jpg
Autor: photos.com Muffiny z żurawiną możesz podać z dodatkiem bitej śmietany lub lodów śmietankowych
łatwy
60 min
4

Żurawina to wyśmienity dodatek nie tylko do mięs, ale i do wypieków. Wypróbuj przepis na muffiny z żurawiną, pyszne babeczki z żurawinami, podawane z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych. To połączenie cię zachwyci! Oto sposób przygotowania wybornych muffinek z żurawiną. 

SKŁADNIKI

  • 250 g żurawin
  • 150 g cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 250 dag brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 2 szklanki naturalnego jogurtu
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłukane żurawiny wsyp do rondla, dodaj cukier puder. Podgrzewaj około 5 minut. Zdejmij z palnika, odsącz owoce.
  • Obie mąki wsyp do miski. Dodaj sodę, sól, cynamon, przyprawę do pierników. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Jaja utrzyj z brązowym cukrem i margaryną na puszystą masę. Ciągle mieszając, wlewaj jogurt i sok z cytryny.
  • Masę jajeczną połącz z masą mączną. Dokładnie wymieszaj ciasto.
  • Żurawiny dorzuć do ciasta. Delikatnie zamieszaj masę, uważając, by nie rozgnieść owoców.
  • Foremki wysmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką, napełniaj ciastem do 3/4 wysokości.
  • Wstaw babeczki do podgrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
  • Podawaj lekko ciepłe, z dodatkiem bitej śmietany lub śmietankowych lodów.