Wytrawne muffinki z kaszy gryczanej: pożywna przekąska
2021-03-31
łatwy
40 min
4
Ten przepis dowodzi, że kasza gryczana nie musi być jedynie dodatkiem do drugiego dania. Zrób wytrawne muffinki z kaszy gryczanej według tego prostego przepisu Piotra Kucharskiego, zwycięzcy drugiej edycji „Gotuj o wszystko”, i przekonaj się, jak pyszną są przekąską.
Polecamy również inne imprezowe przekąski: Suszone śliwki w boczku, Roladki z bakłażana i cukinii z pikantnym puree paprykowym oraz Przekąski z szynką i korniszonami
SKŁADNIKI
- 200 g kaszy gryczanej (np. Kupiec)
- 2 opakowania szynki długo dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej)
- 100 g sera długo dojrzewającego, np. bursztyn
- 2 jajka
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 100 g twarogu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Blaszkę do muffinek lub foremki wyłóż szynką w kształcie otwartej róży - dwa plasterki na jedną babeczkę.
- Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę wymieszaj w misce z jajkiem, przypraw solą i pieprzem, a następnie wypełnij różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posyp pokruszonym twarogiem.
- Całość wstaw do nagrzanego do 165 st. C piekarnika z włączonym termoobiegiem i zapiekaj przez 15-20 minut.