Wytrawne muffinki z kaszy gryczanej: pożywna przekąska

2021-03-31
mat. prasowe Kupiec
Wytrawne muffinki z kaszy gryczanej
Autor: mat. prasowe Kupiec Wytrawne muffinki to ciekawy pomysł na przystawkę. W wersji z kaszą gryczaną są pożywne i aromatyczne
łatwy
40 min
4

Ten przepis dowodzi, że kasza gryczana nie musi być jedynie dodatkiem do drugiego dania. Zrób wytrawne muffinki z kaszy gryczanej według tego prostego przepisu Piotra Kucharskiego, zwycięzcy drugiej edycji „Gotuj o wszystko”, i przekonaj się, jak pyszną są przekąską.

Polecamy również inne imprezowe przekąski: Suszone śliwki w boczkuRoladki z bakłażana i cukinii z pikantnym puree paprykowym oraz Przekąski z szynką i korniszonami

SKŁADNIKI

  • 200 g kaszy gryczanej (np. Kupiec)
  • 2 opakowania szynki długo dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej)
  • 100 g sera długo dojrzewającego, np. bursztyn
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g twarogu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Blaszkę do muffinek lub foremki wyłóż szynką w kształcie otwartej róży - dwa plasterki na jedną babeczkę.
  • Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę wymieszaj w misce z jajkiem, przypraw solą i pieprzem, a następnie wypełnij różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posyp pokruszonym twarogiem.
  • Całość wstaw do nagrzanego do 165 st. C piekarnika z włączonym termoobiegiem i zapiekaj przez 15-20 minut.
mat. prasowe Kupiec