Ule czekoladowe z kremem miodowym - przepis na świąteczne ciastka

Ule orzechowe z kremem miodowym - przepis na świąteczne ciastka
Autor: Shutterstock.com Ule orzechowe z kremem miodowym - przepis na świąteczne ciastka
łatwy
60 min
6

Ule to tradycyjny świąteczny deser czeski. Te pyszne ciastka czekoladowe to obłędny krem miodowo-cytrynowy. Warto poświęcić trochę czasu, żeby na wigilijnym stole zagościły przepyszne ciasteczka o zabawnym kształcie. Jedyny minus, to potrzebna jest specjalna foremka. Bez trudu kupisz ją w internecie. Zobacz przepis, jak zrobić słodkie ule. 

SKŁADNIKI

  • Na spód do ciasteczek:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek masła w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Na korpusy uli:
  • 200 g biszkoptów podłużnych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 białko
  • 2 łyżki likieru miodowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • cukier puder do oprószenia gotowych ciastek
  • Na cytrynowo-miodowy krem:
  • 1/3 szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej, startej
  • 1 łyżeczka likieru miodowego
  • 1 łyżeczka miodu lipowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Spody do uli: W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Masło ubij z cukrem na kremową konsystencję (około 3 minut). Dodaj żółtko i ubijaj, aż się połączą. Dodaj cukier waniliowy oraz suche składniki. Zagnieć ciasto. Zawiń ciasto w plastikową folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wykrój kólka o średnicy około 4 cm. Przenieś kółka na pergamin i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i przełóż na drucianą podstawkę, aby całkowicie ostygły.
  • Korpusy pszczelich uli: Włóż biszkopty do blendera lub robota kuchennego i blenduj, aż ciasteczka zamienią się w drobne okruchy, prawie puder. Dodaj cukier puder i kakao w proszku do zmielonych biszkoptów w robocie kuchennym i połącz razem. Przełóż mieszaninę suchych składników do miksera i ubij razem z masłem na gładką masę. Dodaj białko, likier miodowy i mleko skondensowane.  Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Krem cytrynowo-miodowym: Wszystkie składniki włóż do miski i ubij do uzyskania gładkości.
  • Złóż ule w foremkach: Umieść worek do szprycowania z końcówką nr 3 (wąską) w wysokiej szklance i zagnij krawędzie wokół szklanki. Przełóż nadzienie z kremem miodowym do torebki i zamknij otwór klipsem lub gumką. Wyjmij mieszankę na korpusy ula z lodówki. Formę do uli obficie posyp cukrem pudrem. Ciasto na korpusy podziel na porcje. Do foremki wciśnij porcję ciasta. Użyj małego ostrego noża, aby zeskrobać nadmiar ciasta i zrobić małe zagłębienie na krem. Napełnij je kremem miodowo-cytrynowym. Przykryj okrągłym ciasteczkiem. 
  • Delikatnie postukaj w foremkę, aby uwolnić ul i umieść ciasteczko z ula na talerzu do serwowania. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. W razie potrzeby posyp gotowe ciasteczka z ula dodatkowym cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów

Zobacz GALERIĘ: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej