Te ciasteczka adwentowe wprowadzą cię w świąteczny nastrój. Są tak pyszne, że rozpływają się w ustach

2025-12-15 14:56

Kiedy rozpoczyna się adwent, w niemieckich domach zaczyna słodko pachnieć migdałami, palonym masłem i wanilią. Taki aromat mają tradycyjne ciasteczka adwentowe. Aby ich spróbować, nie trzeba jednak jechać do Niemiec. Pyszne domowe ciasteczka można zrobić w domu. Poznajcie przepis na Heidesand, czyli niemieckie ciasteczka adwentowe.

niemieckie ciasteczka adwentowe

i

Autor: Wirestock Creators/ Shutterstock Kruche ciasteczka adwentowe piecz jeszcze przed świętami. Smakują wybornie i poprawiają nastrój
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Czym są ciasteczka Heidesand?

Ciasteczka Heidesand to tradycyjne niemieckie kruche ciasteczka, które wypieka się od początku adwentu i w święta Bożego Narodzenia. Przepis na ten słodki wypiek pochodzi z regionu Lüneburger Heide. Ciasteczka Heidesand wyróżniają się wybornym maślanym smakiem. Są delikatne, idealnie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu są równe i okrągłe.

Dlaczego ciasteczka Heidesand są tak popularne? Ten słodki wypiek z Niemiec ma już status kultowego. Prosty skład, wyrafinowany smak i niezwykła kruchość to tylko niektóre cechy, które sprawiają, że ciasteczka adwentowe są tak lubiane. Idealnie pasują do kawy i herbaty. W Niemczech Heidesand często daje się w prezencie. Maślane ciasteczka świetnie wprowadzają w świąteczny nastrój przez cały adwent.

Z czego zrobić ciasteczka Heidesand?

Jednym z czynników wyróżniający niemieckie ciasteczka adwentowe jest prosty skład. Do przygotowania ciasta wykorzystuje się podstawowe składniki, które z łatwością można kupić przez cały rok. Są dostępne nawet w małych sklepach. Bez problemu możne je kupić w naszym kraju, dlatego warto skorzystać z tego przepisu.

Lista składników, które niezbędne są do przygotowania maślanych ciasteczek Heidesand, nie jest długa. Wszystkie produkty są dobrze znane w Polsce i często wykorzystuje się je do słodkich wypieków. Jakie więc składniki są potrzebne, aby upiec całą blachę kruchych ciasteczek maślanych według tradycyjnego niemieckiego przepisu?

  • składniki suche – mąka pszenna, cukier puder, zmielone migdały, szczypta soli
  • składniki mokre – masło, mleko ekstrakt waniliowy

Jak zrobić ciasteczka Heidesand?

Przepis na niemieckie ciasteczka adwentowe nie jest skomplikowany, ale dobrze jest mieć nieco więcej czasu. Dzięki oryginalnemu przygotowaniu ciasteczka smakują wybornie. Prezentują się efektownie i niezwykle apetycznie, ponieważ są idealnie równe.

Swój wyborny smak i idealnie kruchą konsystencję zawdzięczają palonemu masłu. To właśnie ono sprawia, że ciasteczka zyskują lekko orzechowy i karmelowy smak oraz aromat. Przyjemnym dodatkiem jest też cukier puder, którym oprósza się ciasteczka po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu.

Tradycyjne niemieckie ciasteczka adwentowe robi się w dwóch etapach. Po wyrobieniu i podzieleniu ciasta należy przygotować wałeczki, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzone kruche ciasto nie popęka w czasie pieczenia, a ciasteczka staną się przyjemnie chrupiące.

Jak więc upiec adwentowe ciasteczka Heidesand? Aby słodki świąteczny wypiek udał się za pierwszym razem, należy postępować według tradycyjnego niemieckiego przepisu krok po kroku. Czynności nie są skomplikowane, ale wymagają nieco więcej czasu i cierpliwości.

  • 1. krok – przygotowanie palonego masła
  • 2. krok – wyrobienie kruchego ciasta
  • 3. krok – podzielenie ciasta i schłodzenie go w lodówce przez noc
  • 4. krok – pokrojenie ciasta i ułożenie ciasteczek na blasze
  • 5. krok – upieczenie niemieckich ciasteczek adwentowych w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopi, stanie się brązowe i zacznie pachnieć orzechami. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do zastygnięcia.
  • Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym na jasny puch.
  • Do masy przesiać mąkę z solą. Wlać mleko i wsypać zmielone migdały. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej z nich uformować wałeczek o średnicy około 3 cm. Obtoczyć w cukrze pudrze i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia odwinąć ciasto z folii i pokroić na plastry o szerokości około 1 cm.
  • Ciasteczka ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
  • Podawać w okresie przedświątecznym i w Boże Narodzenie.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...