Tatarskie faworki rolowane. Łatwy przepis na efektowny chrust Urama

Tatarskie faworki rolowane: łatwy przepis na efektowny chrust
Autor: Shutterstock Tatarskie faworki, czyli zrolowany chrust, są niezwykle efektowne
łatwy
45 min
4

Tatarskie faworki, czyli urama w formie zwiniętych rolek przypominają róże. Wbrew pozorom bardzo łatwo je zrobić. Efektowny deser z ciasta smażonego w głęboki tłuszczu wprost rozpływa się w ustach. Kaloryczne? Oczywiście! Pyszne? Niebo w gębie! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • 200 ml stopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia gotowych faworków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubić jajka z cukrem i solą. Dodać mleko i roztopione masło. Dodając po trochu mąki, zagnieść twarde ciasto. 
  • Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm. Placki pokroić na paski o grubości 5 cm i długości 12-15 cm.
  • Każdy pasek zwijamy w luźną rolkę.
  • Faworkowe rolki smażyć w gorącym oleju. Jak sprawdzić, czy olej jest już wystarczająco gorący? Drewnianą łyżkę zanurzyć w oleju. Jeśli wokół łyżki tłuszcz się pieni i bąbelkuje, to znaczy, że jest wystarczająco gorący. 
  • Faworki smażyć kilka minut, do zrumienienia. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek

Więcej tatarskich przepisów

Polscy Tatarzy zostali osiedleni na Podlasiu i uszlachceni przez króla Jana III Sobieskiego w dowód zasług wojskowych w służbie Polsce. Jeśli pojedziecie na Podlasie do Kruszynian do Tatarskiej Jurty spróbujecie prawdziwej, wciąż żywej kuchni tatarskiej. Przysmaki tatarskie to płow, pierekaczewnik, czebureki, listkowiec, manty i czak-czak. Oto najlepszy przepisy na niektóre z tych przepisów:

Prawdziwy płow tatarski - znakomite danie jednogarnkowe

Manty - tatarskie pierogi z mięsem

Czak-czak z Podlasia: tatarski deser ze smażonego ciasta i karmelizowanego miodu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej