Tatarskie faworki rolowane. Łatwy przepis na efektowny chrust Urama
Tatarskie faworki, czyli urama w formie zwiniętych rolek przypominają róże. Wbrew pozorom bardzo łatwo je zrobić. Efektowny deser z ciasta smażonego w głęboki tłuszczu wprost rozpływa się w ustach. Kaloryczne? Oczywiście! Pyszne? Niebo w gębie!
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 200 ml mleka
- 200 ml stopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml oleju do smażenia
- cukier puder do oprószenia gotowych faworków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubić jajka z cukrem i solą. Dodać mleko i roztopione masło. Dodając po trochu mąki, zagnieść twarde ciasto.
- Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm. Placki pokroić na paski o grubości 5 cm i długości 12-15 cm.
- Każdy pasek zwijamy w luźną rolkę.
- Faworkowe rolki smażyć w gorącym oleju. Jak sprawdzić, czy olej jest już wystarczająco gorący? Drewnianą łyżkę zanurzyć w oleju. Jeśli wokół łyżki tłuszcz się pieni i bąbelkuje, to znaczy, że jest wystarczająco gorący.
- Faworki smażyć kilka minut, do zrumienienia. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej tatarskich przepisów
Polscy Tatarzy zostali osiedleni na Podlasiu i uszlachceni przez króla Jana III Sobieskiego w dowód zasług wojskowych w służbie Polsce. Jeśli pojedziecie na Podlasie do Kruszynian do Tatarskiej Jurty spróbujecie prawdziwej, wciąż żywej kuchni tatarskiej. Przysmaki tatarskie to płow, pierekaczewnik, czebureki, listkowiec, manty i czak-czak. Oto najlepszy przepisy na niektóre z tych przepisów:
Prawdziwy płow tatarski - znakomite danie jednogarnkowe
Manty - tatarskie pierogi z mięsem
Czak-czak z Podlasia: tatarski deser ze smażonego ciasta i karmelizowanego miodu