Szybkie ciasteczka z dżemem - idealne do popołudniowej kawy i herbaty
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Szybkie ciasteczka z dżemem przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, a ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasteczka zachowują świeżość przez kilka dni, choć zazwyczaj znikają błyskawicznie z talerza.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 150 g masła
- domowy dżem truskawkowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieść ciasto.
- Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 7-8 mm.
- Placek posmarować dżemem zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu. Pociąć ciasto na trójkąty, zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, jak rogaliki.
- Można też ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować dżemem i zawinąć w rulonik na dwa razy. Zwinięte ciasto pokroić na kawałki długości 4-5 cm.
- Układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC, piec ciasteczka około 20 minut. Porcja na ok. 35 ciastek.
- Schłodzone można posypać cukrem pudrem.