Szybkie ciasteczka z dżemem - idealne do popołudniowej kawy i herbaty

2021-03-29
Szybkie ciasteczka z dżemem - idealne do popołudniowej kawy i herbaty
Autor: Shutterstock Przepyszne i bardzo łatwe do przygotowania ciasteczka z dżemem - hit do popołudniowej  kawy i herbaty
łatwy
35 min
4

Szybkie ciasteczka z dżemem przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, a ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasteczka zachowują świeżość przez kilka dni, choć zazwyczaj znikają błyskawicznie z talerza.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • domowy dżem truskawkowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 7-8 mm.
  • Placek posmarować dżemem zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu. Pociąć ciasto na trójkąty, zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, jak rogaliki.
  • Można też ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować dżemem i zawinąć w rulonik na dwa razy. Zwinięte ciasto pokroić na kawałki długości 4-5 cm.
  • Układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC, piec ciasteczka około 20 minut. Porcja na ok. 35 ciastek.
  • Schłodzone można posypać cukrem pudrem.