Świąteczne ciasteczka bez proszku do pieczenia. Zrobisz je w 30 minut

ciasteczka amoniaczki
Autor: Shutterstock Nawet św. Mikołaj nie odmówi sobie tych kruchych ciasteczek.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Zamiast kupować gotowe ciasteczka w paczkach na święta Bożego Narodzenia, warto sprawdzić ten przepis. Ciasteczka amoniaczki są nie tylko pyszne i przyjemnie kruche. Robi się je łatwo i ekspresowo. Przygotowanie ciasta i upieczenie ciasteczek zajmuje nie więcej niż pół godziny. Jak zrobić świąteczne ciasteczka amoniaczki? Poznajcie prosty i szybki przepis na świąteczne ciasteczka bez proszku do pieczenia.

Świąteczne ciasteczka amoniaczki – składniki

Do upieczenia pysznych domowych ciasteczek na Boże Narodzenie potrzebne są proste produkty, które bez problemu można kupić w większych sklepach spożywczych. Na liście znalazło się siedem składników, które połączone w odpowiednich proporcjach zamienią się w obłędne amoniaczki.

Co jest potrzebne do upieczenia tych świątecznych ciasteczek bez proszku do pieczenia?

  • mąka pszenna – sprawdzi się też mąka orkiszowa lub bezglutenowa
  • masło – łączy składniki i nadaje maślanego smaku
  • cukier – można wykorzystać cukier biały, trzcinowy lub ich zdrowszy zamiennik
  • kwaśna śmietana – sprawia, że ciasteczka będą miały przyjemną konsystencję
  • żółtka – łączą składniki i dodają koloru
  • cukier z prawdziwą wanilią – nadaje przyjemnego waniliowego smaku i aromatu
  • amoniak – zamiennik proszku do pieczenia, który świetnie spulchnia ciasto

Jak zrobić ciasteczka amoniaczki?

Przepis na świąteczne ciasteczka z dodatkiem amoniaku spożywczego robi się łatwo i szybko. Nawet jeżeli będziecie je piec pierwszy raz w życiu, z tym sprawdzonym przepisem poradzicie sobie na medal. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, a postępując według przepisu krok po kroku, udadzą się już za pierwszym razem i szybko podbiją podniebienia gości.

Jak więc zrobić świąteczne amoniaczki?

  • 1. krok – połączenie wszystkich składników i wyrobienie gładkiego ciasta
  • 2. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie ciasteczek
  • 3. krok – upieczenie ciasteczek

Jak upiec ciasteczka amoniaczki?

Świąteczne kruche ciasteczka, które pięknie rosną na amoniaku spożywczym, piecze się w piekarniku. Ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciasteczka wstawia się do nagrzanego wcześniej pieca. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Amoniaczki pieką się przez kwadrans.

Jak podawać ciasteczka amoniaczki?

Amoniaczki to pomysł na pyszną słodką przekąskę na święta Bożego Narodzenia. Przepis pochodzi ze starych książek kulinarnych i nie jest skomplikowany, więc można zrobić je nawet w ostatniej chwili. Ciasteczka można też upiec kilka dni wcześniej. Przechowywane w szczelnie zamykanym pojemniku zachowają smak i świeżość. Trzeba się jednak liczyć z tym, że do świąt nie zostanie nawet okruszek.

Przed pieczeniem ciasteczka amoniaczki można posypać grubym cukrem lub kolorową posypką. Po upieczeniu i ostudzenia można udekorować je lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Świąteczne ciasteczka amoniaczki to pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Dzieciom będą smakować z mlekiem. Dorośli mogą też spróbować ich w towarzystwie domowych alkoholi. Sprawdzi się likier krówkowy.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g cukru
  • 60 ml kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka wymieszać ze śmietaną i amoniakiem.
  • Mąkę przesiać do miski i wsypać cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.
  • Wymieszać, a następnie dodać żółtka ze śmietaną i amoniakiem. Wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto rozwałkować na placek i za pomocą foremek wyciąć ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut, aż ciasteczka lekko urosną i zaczną się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować.
  • Podawać na Boże Narodzenie.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej