Słodkie i lepkie od syropu pączuszki z ciasta ptysiowego: przepis na tureckie TULUMBA TATLISI
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Słodkie i lepkie od syropu pączuszki z ciasta ptysiowego to ulubiony deser Turków. Najlepiej smakują do czarnej i mocnej kawy po turecku lub do gorzkiej zielonej herbaty z miętą. Oto przepis na tureckie TULUMBA TATLISI - słodkie wspomnienie wakacji na Riwierze Tureckiej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na ciasto ptysiowe:
- 250 ml wody
- 80 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka rozmiar M
- 1/4 łyżeczki soli
- oraz 300 ml oleju do smażenia
- Na syrop:
- 200 ml wody
- 200 g cukru
- 20 ml soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlej 250 ml wody i dodaj 80 g masła. Zagotuj.
- Gdy woda z masłem wrze, dodaj mąkę i sól. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Gdy masa stanie się jednorodna i zwarta, zdejmij z ognia. Pozostaw do ostygnięcia.
- Do ostudzonej masy dodaj po 1 jajku i ubijaj razem. Następnie dodaj kolejne jajko i ponownie zmiksuj całość. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
- W głębokiej patelni rozgrzej olej. Wyciskaj z rękawa cukierniczego 5 cm odcinki ciast i odcinaj je nożyczkami.
- Smaż pączuszki do lekkiego zrumienienia. Odsącz z oleju i przełóż na papierowy ręcznik.
- W oddzielnym naczyniu przygotuj syrop. Do 200 ml wody, dodaj cukier i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut.
- Pączuszki zanurz w syropie i pozostaw na 10 minut, aby nasiąknęły słodyczą.
- Podawaj do mocnej kawy po turecku lub do zielonej herbaty z miętą.