Słodkie i lepkie od syropu pączuszki z ciasta ptysiowego: przepis na tureckie TULUMBA TATLISI

2020-04-30
Słodkie i lepkie od syropu pączuszki z ciasta ptysiowego: przepis na tureckie TULUMBA TATLISI
Autor: Archiwum
łatwy
30 min
4

Słodkie i lepkie od syropu pączuszki z ciasta ptysiowego to ulubiony deser Turków. Najlepiej smakują do czarnej i mocnej kawy po turecku lub do gorzkiej zielonej herbaty z miętą. Oto przepis na tureckie TULUMBA TATLISI - słodkie wspomnienie wakacji na Riwierze Tureckiej. 

Składniki

Na ciasto ptysiowe:

250 ml wody

80 g masła

250 g mąki pszennej

4 jajka rozmiar M

1/4 łyżeczki soli

oraz 300 ml oleju do smażenia

Na syrop:

200 ml wody

200 g cukru

20 ml soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do rondelka wlej 250 ml wody i dodaj 80 g masła. Zagotuj.

Gdy woda z masłem wrze, dodaj mąkę i sól. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Gdy masa stanie się  jednorodna i zwarta, zdejmij z ognia. Pozostaw do ostygnięcia.

Do ostudzonej masy dodaj po 1 jajku i ubijaj razem. Następnie dodaj kolejne jajko i ponownie zmiksuj całość. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.

W głębokiej patelni rozgrzej olej. Wyciskaj z rękawa cukierniczego 5 cm odcinki ciast i odcinaj je nożyczkami.

Smaż pączuszki do lekkiego zrumienienia. Odsącz z oleju i przełóż na papierowy ręcznik.

W oddzielnym naczyniu przygotuj syrop. Do 200 ml wody, dodaj cukier i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut.

Pączuszki zanurz w syropie i pozostaw na 10 minut, aby nasiąknęły słodyczą.

Podawaj do mocnej kawy po turecku lub do zielonej herbaty z miętą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska