Skandynawskie rozetki - przepis na przysmak na tłusty czwartek
2021-03-29
średni
40 min
4
Rozetki to skandynawskie smażone ciasteczka, tak jak polskie faworki, jeden z przysmaków tłustego czwartku. Jak je zrobić? Podajemy sprawdzony przepis. Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, w którym bez wyrzutów sumienia można się zajadać do woli pysznymi słodkościami. Nie przegapcie tej okazji!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować.
- Olej wlać do rondelka do wysokości rozetki.
- Tłuszcz rozgrzać (ale nie zagotować).
- Foremkę - rozetkę wsadzić do tłuszczu i również rozgrzać.
- Gorącą zamoczyć w cieście do wysokości 3/4 i trzymać tak długo aż skwierczy, następne zanurzyć w tłuszczu.
- Powinna sama po chwili odpaść (jeśli nie odpadnie pomóc sobie np. patyczkiem do szaszłyka).
- Piec na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
- Posypać cukrem pudrem.
- Rozetka powinna być cały czas gorąca - nie odkładamy jej na bok. Jeśli w danym momencie jej nie używamy powinna być zamoczona w gorącym tłuszczu z piekącymi się rozetkami.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek