Skandynawskie rozetki - przepis na przysmak na tłusty czwartek

2021-03-29
Skandynawskie rozetki - przepis na przysmak na tłusty czwartek
Autor: Shutterstock.com Skandynawskie rozetki - przepis na przysmak na tłusty czwartek
średni
40 min
4

Rozetki to skandynawskie smażone ciasteczka, tak jak polskie faworki, jeden z przysmaków tłustego czwartku. Jak je zrobić? Podajemy sprawdzony przepis. Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, w którym bez wyrzutów sumienia można się zajadać do woli pysznymi słodkościami. Nie przegapcie tej okazji!

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować.
  • Olej wlać do rondelka do wysokości rozetki.
  • Tłuszcz rozgrzać (ale nie zagotować).
  • Foremkę - rozetkę wsadzić do tłuszczu i również rozgrzać.
  • Gorącą zamoczyć w cieście do wysokości 3/4 i trzymać tak długo aż skwierczy, następne zanurzyć w tłuszczu.
  • Powinna sama po chwili odpaść (jeśli nie odpadnie pomóc sobie np. patyczkiem do szaszłyka).
  • Piec na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
  • Posypać cukrem pudrem.
  • Rozetka powinna być cały czas gorąca - nie odkładamy jej na bok. Jeśli w danym momencie jej nie używamy powinna być zamoczona w gorącym tłuszczu z piekącymi się rozetkami.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek