Sezon na jeżyny: przepis na babeczki z jeżynami
2021-03-29
średni
45 min
4
Jeżyny - dla niektórych znane jako ostrężyny lub czarne maliny - czarują na straganach w drugiej połowie lata. Warto zatem przypomnieć kilka smacznych przepisów na potrawy z jeżynami. Na początek - przepis na babeczki z jeżynami.
Jeżyna zawiera antyoksydanty, czyli substancje hamujące procesy starzenia się i rozwój chorób nowotworowych. Poza tym, że stanowią źródło wielu wartościowych składników, są po prostu bardzo smaczne. Podobnie jak truskawki i maliny, jeżyny idealnie nadają się do babeczek.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 100 g masła
- 150 g serka mascarpone
- 250 g serka ricotta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 500 g jeżyn
- galaretka truskawkowa (1/2 opakowania)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier puder ubić z 2 jajkami na puszystą masę. Dodać masło i przesianą mąkę. Zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki (najlepiej zawinąć w folię aluminiową).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować, wykroić odpowiednią ilość ciasta i wyłożyć nim foremki do babeczek.
- Żeby nie wyrosły, najlepiej każdą przykryć papierem i obciążyć np. ziarnami fasoli.
- Piec 10 minut, następnie wyjąć fasolę i pergamin, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec kolejne 5 minut.
- Połowę opakowania galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do stężenia.
- Serek mascarpone i ricottę (można zastąpić serkiem waniliowym i twarogiem) połączyć, dodać 1 jajko i sok z cytryny. Składniki utrzeć na puszystą masę. Masą wyłożyć babeczki i zapiekać około 15-20 minut.
- Jeżyny opłukać i osuszyć. Po ostudzeniu babeczek na masie ułożyć jeżyny i polać dwoma łyżkami lekko stężałej galaretki. Odstawić do zastygnięcia. Jeżyny można zamienić na inne ulubione owoce: maliny, truskawki, jagody czy wiśnie.