Rewelacyjne babeczki kukurydziane z parówkami
2021-10-08
łatwy
30 min
4
Babeczki kukurydziane z parówkami to pyszne muffinki dla dzieci i dorosłych. Można je zjeść jeszcze ciepłe, można zabrać do szkoły lub pracy. Wybierajcie parówki dobrej jakości z czystego mięsa.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/4 szklanki mleka
- 2 jajka rozmiar L
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżki masła, miękkiego
- 8 parówek dobrej jakości, pociętych na 4 części każda
- oraz forma do muffinek z 12 dołkami
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 200°C. Foremkę do muffinów posmarować olejem.
- W dużym naczyniu wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą, cukier, sól i proszek do pieczenia.
- W oddzielnym naczyniu wymieszać mleko, jajka, olej i masło.
- Dodać sypkie produkty i dobrze zmiksować.
- Foremkę do muffinów napełnić do połowy wysokości ciastem, do każdej foremki włożyć po kawałku parówki. W ten sposób powstanie pierwszych 12 babeczek.
- Wstawić do piekarnika i piec 12 minut lub do chwili, gdy babeczki wyrosną i zrumienią się.
- Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, aby przestygły i dopiero wtedy wyjąć z foremek. Ponownie napełnić foremki ciastem, dodać po kawałku parówki i wstawić do piekarnika.
- Podawać z keczupem.