Rewelacyjne babeczki kukurydziane z parówkami

2021-10-08
Rewelacyjne babeczki kukurydziane z parówkami
Autor: Shutterstock Puszyste babeczki z mieszanki mąki pszennej i kukurydzianej nadziewane parówkami
łatwy
30 min
4

Babeczki kukurydziane z parówkami to pyszne muffinki dla dzieci i dorosłych. Można je zjeść jeszcze ciepłe, można zabrać do szkoły lub pracy. Wybierajcie parówki dobrej jakości z czystego mięsa. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 łyżki masła, miękkiego
  • 8 parówek dobrej jakości, pociętych na 4 części każda
  • oraz forma do muffinek z 12 dołkami

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. Foremkę do muffinów posmarować olejem.
  • W dużym naczyniu wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą, cukier, sól i proszek do pieczenia.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszać mleko, jajka, olej i masło.
  • Dodać sypkie produkty i dobrze zmiksować.
  • Foremkę do muffinów napełnić do połowy wysokości ciastem, do każdej foremki włożyć po kawałku parówki. W ten sposób powstanie pierwszych 12 babeczek.
  • Wstawić do piekarnika i piec 12 minut lub do chwili, gdy babeczki wyrosną i zrumienią się.
  • Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, aby przestygły i dopiero wtedy wyjąć z foremek. Ponownie napełnić foremki ciastem, dodać po kawałku parówki i wstawić do piekarnika.
  • Podawać z keczupem.