Racuchy à la pączki. Genialne połączenie dwóch tradycyjnych przepisów

racuchy a’la pączki
Autor: Shutterstock Racuchy a’la pączki to prosty przepis na niebanalny deser lub przekąskę.
łatwy
120 min
4

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pyszne racuchy, które będą puszyste jak pączki? Wystarczy wybrać ten łatwy przepis i zrobić obłędne racuchy à la pączki. Smakują wyśmienicie, a w ich środku ukryły się kawałki słodkiego jabłka. Przygotowanie racuchów jest dość proste. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na racuchy à la pączki, które zachwycają.

Z czego zrobić racuchy a’la pączki?

Lista składników niezbędnych do zrobienia pysznych racuchów, które do złudzenia przypominają pączki, jest krótka. Ciasto przyrządza się z prostych produktów. Są łatwo dostępne przez cały rok, a wiele z nich zawsze jest w domu. Aby zrobić doskonałe racuchy à la pączki, należy przygotować:

Potrzebne jest także duże jabłko, olej do smażenia oraz cukier puder, którym solidnie posypuje się racuchy przed podaniem.

Jak zrobić racuchy a’la pączki?

Przepis na wyborne racuchy à la pączki nie jest skomplikowany. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, a postępując według przepisu krok po kroku, racuchy udadzą się za pierwszym razem. Należy pamiętać, że racuchy robi się z ciasta drożdżowego, więc wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Potrzebny jest też czas, aby ciasto drożdżowe mogło pięknie wyrosnąć. Jak więc zrobić racuchy w stylu pączków?

  • 1. krok – przygotowanie rozczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wycięcie kółek
  • 4. krok – nałożenie pokrojonego w kostkę jabłka i zlepienie racuchów
  • 5. krok – usmażenie racuchów na głębokim tłuszczu

Jak podawać racuchy a’la pączki?

Obłędny smak i łatwy przepis to nie jedyne zalety racuchów à la pączki. To pomysł na uniwersalny deser, który zawsze będzie smakował. Składniki są łatwo dostępne, więc takie oryginalne racuchy można robić bez względu na pogodę. To pyszny zamiennik słodkich bułeczek, drożdżówek i pączków z cukierni.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 duże jabłko
  • 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do ciepłego mleka wsypać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić.
  • Do przesianej mąki wlać rozczyn i dodać roztopione masło. Wbić jajko i wyrobić jednolite ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką, chwilę wyrabiać i rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
  • Za pomocą foremki wykrawać kółka. Na każde nałożyć porcję pokrojonego w drobną kostkę jabłka i zawinąć jak tradycyjne pączki. Układać w odstępach na desce, lekko spłaszczając. Odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Racuchy smażyć na głęboki oleju z obu stron. Przekładać za pomocą łyżki cedzakowej na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać obficie posypane cukrem pudrem
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
więcej