Pyszne ciasteczka imbirowe: sprawdzony przepis
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Imbir ma działanie rozgrzewające, wzmacnia odporność i poprawia trawienie. Świetnie smakuje dodany do sałatek, zup, sosów czy gorącej herbaty. Jako składnik wypieków nadaje ciastkom korzenny, intensywny smak. Przykład? Oto szybki przepis na pyszne ciasteczka imbirowe.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 g masła
- 75 g płynnego miodu
- 1 rozkłócone jajko
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sodę oczyszczoną i sól przesiej przez sito do dużej miski.
- Masło z miodem roztop na małym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmij z płyty grzewczej. Odstaw do ostygnięcia.
- Roztopione masło z miodem przelej do suchych składników. Dodaj jajko i skórkę pomarańczową. Wyrób gładkie ciasto.
- Podziel ciasto na około 30 kulek tej samej wielkości. Każdą rozpłaszcz i przełóż na natłuszczone lub wyłożone pergaminem blachy. Zachowaj spore odstępy między ciastkami.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Jeśli chcesz, by ciastka były bardziej chrupkie, potrzymaj je jeszcze kilka minut w wyłączonym piekarniku.