Taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze, puszyte i pyszne

Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki
Autor: Shutterstock Puszyste faworki z ciasta na kefirze
łatwy
30 min
4

Taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze to łatwa wersja tradycyjnego chrustu przygotowanego z ciasta wybijanego. Przepis na rosyjskie taratuszki podbija serca i żołądki łakomczuchów na całym świecie. Podpowiadamy, ja przygotować puszyste faworki wg tradycyjnego rosyjskiego przepisu.

Polecamy też inne przepisy na pyszne faworki

Kruche faworki ze śmietaną

Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania

Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust

Smażone lane ciasto zamiast pączków? Najłatwiejszy przepis na funnel cake

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 200 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto. Nakryć ścierką kuchenną i pozostawić na 30 minut, aby uwolnić gluten.
  • Następnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Pokroić na paski, a te na romby. W środku każdego rombu zrobić nacięcie, przez które przewinąć jedno lub dwukrotnie rożek ciasta.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią z jednej strony, przewrócić i usmażyć na złoto z drugiej strony.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.