Taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze, puszyte i pyszne

Taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze, puszyte i pyszne
Autor: Shutterstock.com Taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze, puszyte i pyszne
łatwy
30 min
4

Taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze to łatwa wersja tradycyjnego chrustu przygotowanego z ciasta wybijanego. Przepis na rosyjskie taratuszki podbija serca i żołądki łakomczuchów na całym świecie. Podpowiadamy, ja przygotować puszyste faworki wg tradycyjnego rosyjskiego przepisu.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 200 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto. Nakryć ścierką kuchenną i pozostawić na 30 minut, aby uwolnić gluten.
  • Następnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Pokroić na paski, a te na romby. W środku każdego rombu zrobić nacięcie, przez które przewinąć jedno lub dwukrotnie rożek ciasta.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią z jednej strony, przewrócić i usmażyć na złoto z drugiej strony.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek

Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej