Taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze, puszyte i pyszne
2022-02-07
łatwy
30 min
4
Taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze to łatwa wersja tradycyjnego chrustu przygotowanego z ciasta wybijanego. Przepis na rosyjskie taratuszki podbija serca i żołądki łakomczuchów na całym świecie. Podpowiadamy, ja przygotować puszyste faworki wg tradycyjnego rosyjskiego przepisu.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 200 ml kefiru
- 1 jajko
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto. Nakryć ścierką kuchenną i pozostawić na 30 minut, aby uwolnić gluten.
- Następnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Pokroić na paski, a te na romby. W środku każdego rombu zrobić nacięcie, przez które przewinąć jedno lub dwukrotnie rożek ciasta.
- Smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią z jednej strony, przewrócić i usmażyć na złoto z drugiej strony.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek