Popękane ciasteczka cytrynowe: przepis na włoskie biscotti al limone
2022-02-27
łatwy
35 min
4
Popękane ciasteczka cytrynowe, czyli włoskie biscotti al limone, to idealne słodycze na chłodniejszą porę roku, kiedy cytryny są w pełni dojrzałe i łatwo dostępne. Te ciasteczka doskonale komponują się z popołudniową kawą lub herbatą i lampką wina.
SKŁADNIKI
- 100 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 300 g mąki pszennej
- 1 duża cytryna
- 1 duże jajko
- 7 g proszku do pieczenia
- cukier puder i zwykły cukier, by zanurzyć w nim ciastka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło z cukrem mikserem ubijamy na gładki puszysty krem, do białości. Dodajemy jajko i dalej ubijamy, do uzyskania jednolitej masy.
- Cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy, na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Dodajemy skórkę i sok do masy i w dalszym ciągu mieszamy.
- Powoli, łyżka po łyżce, dodajemy do ciasta przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijamy ciasto, a jeśli zrobi się zbyt gęste dla miksera, mieszamy je ręcznie.
- Ciasto schładzamy w lodówce przynajmniej godzinę.
- Ze schłodzonego ciasta formujemy kuleczki średnicy 1-1,5 cm. Każdą kulkę obtaczamy najpierw w cukrze krysztale, a następnie w cukrze pudrze i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 12-15 minut.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny