Popękane ciasteczka cytrynowe: przepis na włoskie biscotti al limone

Włoskie ciasteczka cytrynowe: przepis na biscotti al limone
Autor: Shutterstock Włoskie ciasteczka cytrynowe najsmaczniejsze są, gdy przygotwujemy je z dojrzałych, soczystych cytryn
łatwy
35 min
4

Popękane ciasteczka cytrynowe, czyli włoskie biscotti al limone, to idealne słodycze na chłodniejszą porę roku, kiedy cytryny są w pełni dojrzałe i łatwo dostępne. Te ciasteczka doskonale komponują się z popołudniową kawą lub herbatą i lampką wina.

SKŁADNIKI

  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 duża cytryna
  • 1 duże jajko
  • 7 g proszku do pieczenia
  • cukier puder i zwykły cukier, by zanurzyć w nim ciastka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło z cukrem mikserem ubijamy na gładki puszysty krem, do białości. Dodajemy jajko i dalej ubijamy, do uzyskania jednolitej masy.
  • Cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy, na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Dodajemy skórkę i sok do masy i w dalszym ciągu mieszamy.
  • Powoli, łyżka po łyżce, dodajemy do ciasta przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijamy ciasto, a jeśli zrobi się zbyt gęste dla miksera,  mieszamy je ręcznie.
  • Ciasto schładzamy w lodówce przynajmniej godzinę.
  • Ze schłodzonego ciasta formujemy kuleczki średnicy 1-1,5 cm. Każdą kulkę obtaczamy najpierw w cukrze krysztale, a następnie w cukrze pudrze i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 12-15 minut.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej