Podwójne ciasteczka czekoladowe - pyszna ozdoba na choinkę

Jak zrobić CIASTECZKA NA CHOINKĘ? Podajemy dobre przepisy
Autor: pixabay.com Podwójne ciasteczka są bardzo dekoracyjne.
łatwy
25 min
4

Każda tradycyjna choinka nie może obyć się nie tylko bez bombek i łańcuchów ale i ciasteczek. Wypróbuj przepis na podwójne ciasteczka czekoladowe - pyszną ozdobę świątecznego drzewka.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 15 g kakao
  • 1 biała lub mleczna czekolada

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki zmieszanej z cukrem pudrem dodać masło i posiekać wszystko nożem, aż się połączy.
  • Potem dodać resztę składników (prócz czekolady ) i wyrobić ciasto. Powinno być jędrne, lekko tłuste.
  • Włożyć na 15-20 minut do zamrażarki.
  • Chłodne ciasto rozwałkować na ok. pół centymetrowy placek i wyciąć szklanką kółka lub foremką inne wzory (np. gwiazdki).
  • Na kółku czy gwiazdce położyć kawałek czekolady i przykryć drugim surowym ciastkiem tak, aby się zlepiły.
  • Wykałaczką zrobić dziurkę na nitkę.
  • Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut.
Agnieszka Grotek
Dziennikarka "Super Biznesu"
więcej