Podwójne ciasteczka czekoladowe - pyszna ozdoba na choinkę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Każda tradycyjna choinka nie może obyć się nie tylko bez bombek i łańcuchów ale i ciasteczek. Wypróbuj przepis na podwójne ciasteczka czekoladowe - pyszną ozdobę świątecznego drzewka.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 15 g kakao
- 1 biała lub mleczna czekolada
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki zmieszanej z cukrem pudrem dodać masło i posiekać wszystko nożem, aż się połączy.
- Potem dodać resztę składników (prócz czekolady ) i wyrobić ciasto. Powinno być jędrne, lekko tłuste.
- Włożyć na 15-20 minut do zamrażarki.
- Chłodne ciasto rozwałkować na ok. pół centymetrowy placek i wyciąć szklanką kółka lub foremką inne wzory (np. gwiazdki).
- Na kółku czy gwiazdce położyć kawałek czekolady i przykryć drugim surowym ciastkiem tak, aby się zlepiły.
- Wykałaczką zrobić dziurkę na nitkę.
- Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut.