Piernikowe szyszki: łatwy przepis na ciastka świąteczne

Piernikowe szyszki: łatwy przepis na zabawne ciastka świąteczne
Autor: Shutterstock.com Piernikowe szyszki: łatwy przepis na zabawne ciastka świąteczne
łatwy
20 min
4

Zabawne i świąteczne pierniki w kształcie szyszek sosnowych są bardzo łatwe do przygotowania. Ich kształt urozmaici tradycyjną paterę świątecznych ciasteczek. Żeby je zrobić nie potrzebujecie foremek, wystarczą dwie sprawne dłonie i nóż do wykonania rysunku na powierzchni ciastek. Są smaczne - bardzo kruche i piernikowe jednocześnie. Przebojowe ciastka 3w1 podbiją Wasze podniebienia! Koniecznie spróbujcie! 

SKŁADNIKI

  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 jajko L, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka jasnego cukru trzcinowego
  • 2/3 szklanki miodu płynnego, patoki
  • 1/2 szklanki margaryny, roztopionej i przestudzonej
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawę do piernika. Odstaw na bok.
  • Za pomoc miksera ubij razem jajko, cukier trzcinowy i miód. Dodaj schłodzony, roztopiony tłuszcz. Wymieszaj na jednorodną masę. 
  • Do masy dodaj suche składniki i zamieszaj od uzyskania lepkiego ciasta. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub 12 godzin. 
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. 
  • Za pomocą wagi odmierz kawałki ciasta, każdy o masie 35 g. Jeśli nie masz wagi kuchennej, to staraj się odmierzyć jednakowe kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego. 
  • Z każdej porcji uformuj owalne ciastko. Lekko je spłaszcz. Następnie za pomocą ostrego noża (na przykład obieraka do warzyw) natnij ukośnie każde ciastko, wykonując około 5 równoległych nacięć w jedną stronę, a następnie pod kątem. Tak jak na zdjęciu powyżej. 
  • Ciasta schłódź w lodówce przez 15-20 minut przed pieczeniem. Dzięki temu lepiej zachowają kształt podczas pieczenia. 
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 18-22 minut (18 minut w przypadku miękkich ciasteczek, 22 minuty jeśli chcesz otrzymać bardziej chrupiące ciastka).
  • Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw na kilka minut, a następnie przenieś ciastka na ruszt, aby całkowicie ostygły. 
  • Gotowe ciastka oprósz z jednej strony cukrem pudrem, jakby pokrył je szron. Smacznego! 
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?

Pierniczki - 9 przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej