Piernikowe szyszki: łatwy przepis na ciastka świąteczne
      2021-12-23
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Zabawne i świąteczne pierniki w kształcie szyszek sosnowych są bardzo łatwe do przygotowania. Ich kształt urozmaici tradycyjną paterę świątecznych ciasteczek. Żeby je zrobić nie potrzebujecie foremek, wystarczą dwie sprawne dłonie i nóż do wykonania rysunku na powierzchni ciastek. Są smaczne - bardzo kruche i piernikowe jednocześnie. Przebojowe ciastka 3w1 podbiją Wasze podniebienia! Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI
- 2 3/4 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 3 łyżeczki przyprawy do pierników
 - 1 jajko L, w temperaturze pokojowej
 - 1 szklanka jasnego cukru trzcinowego
 - 2/3 szklanki miodu płynnego, patoki
 - 1/2 szklanki margaryny, roztopionej i przestudzonej
 - cukier puder do dekoracji
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawę do piernika. Odstaw na bok.
 - Za pomoc miksera ubij razem jajko, cukier trzcinowy i miód. Dodaj schłodzony, roztopiony tłuszcz. Wymieszaj na jednorodną masę.
 - Do masy dodaj suche składniki i zamieszaj od uzyskania lepkiego ciasta. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub 12 godzin.
 - Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
 - Za pomocą wagi odmierz kawałki ciasta, każdy o masie 35 g. Jeśli nie masz wagi kuchennej, to staraj się odmierzyć jednakowe kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego.
 - Z każdej porcji uformuj owalne ciastko. Lekko je spłaszcz. Następnie za pomocą ostrego noża (na przykład obieraka do warzyw) natnij ukośnie każde ciastko, wykonując około 5 równoległych nacięć w jedną stronę, a następnie pod kątem. Tak jak na zdjęciu powyżej.
 - Ciasta schłódź w lodówce przez 15-20 minut przed pieczeniem. Dzięki temu lepiej zachowają kształt podczas pieczenia.
 - Piecz w nagrzanym piekarniku przez 18-22 minut (18 minut w przypadku miękkich ciasteczek, 22 minuty jeśli chcesz otrzymać bardziej chrupiące ciastka).
 - Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw na kilka minut, a następnie przenieś ciastka na ruszt, aby całkowicie ostygły.
 - Gotowe ciastka oprósz z jednej strony cukrem pudrem, jakby pokrył je szron. Smacznego!
 
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?