Pierniczki z Bazylei - przepis na pyszne pierniczki na święta

Pierniczki z Bazylei - przepis na pyszne pierniczki na święta
Autor: Shutterstock Pierniczki z Bazylei nie zawierają tłuszczu, za to pełne są bakalii
łatwy
40 min
4

Pierniczki z Bazylei, miękkie, pełne bakalii i oblane lukrem, to prawdziwy przysmak. Na dodatek wcale nie trudny do przygotowania. Może spróbujecie przygotować je na święta?

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu 1
  • łyżka przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g miodu
  • 100 g cukru
  • 500 g blanszowanych i posiekanych migdałów
  • 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • 2 łyżki cherry brandy lub domowego ekstraktu pomarańczowego
  • Lukier:
  • 1 szklanka przesianego cukru z wanilią
  • 2-3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, cynamon, przyprawę do piernika i sodę przesiać i dokładnie wymieszać. Odstawić.
  • Miód i cukier umieścić w rondlu, podgrzewać aż do chwili rozpuszczenia cukru, odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • Miód, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz cherry/ekstrakt pomarańczowy dodać do suchych składników, miksować do chwili aż powstanie gładka, lepka masę (nie dosypywać mąki).
  • Ciasto przełożyć do dużej formy (35 x 35 cm) lub 2 mniejszych wyłożonych papierem do pieczenia. Ponieważ ciasto jest klejące dlatego należy robić to rękami oprószonymi mąką albo wysmarowanymi tłuszczem. Ciasto rozprowadzić w formie na grubość nie większą niż 1 cm.
  • Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, jeszcze ciepłe posmarować w miarę płynnym lukrem i dopiero po lukrowaniu pokroić na kwadraty, zostawić na kratce do ostygnięcia.
  • Pierniczki przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku ze skórką jabłka lub chleba, dzięki czemu ciasteczka będą miękkie i nie wyschną.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?

Zobacz GALERIĘ: Pierniczki - 9 przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej