Pierniczki z Bazylei - przepis na pyszne pierniczki na święta
2021-11-23
łatwy
40 min
4
Pierniczki z Bazylei, miękkie, pełne bakalii i oblane lukrem, to prawdziwy przysmak. Na dodatek wcale nie trudny do przygotowania. Może spróbujecie przygotować je na święta?
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cynamonu 1
- łyżka przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g miodu
- 100 g cukru
- 500 g blanszowanych i posiekanych migdałów
- 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
- 2 łyżki cherry brandy lub domowego ekstraktu pomarańczowego
- Lukier:
- 1 szklanka przesianego cukru z wanilią
- 2-3 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, cynamon, przyprawę do piernika i sodę przesiać i dokładnie wymieszać. Odstawić.
- Miód i cukier umieścić w rondlu, podgrzewać aż do chwili rozpuszczenia cukru, odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Miód, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz cherry/ekstrakt pomarańczowy dodać do suchych składników, miksować do chwili aż powstanie gładka, lepka masę (nie dosypywać mąki).
- Ciasto przełożyć do dużej formy (35 x 35 cm) lub 2 mniejszych wyłożonych papierem do pieczenia. Ponieważ ciasto jest klejące dlatego należy robić to rękami oprószonymi mąką albo wysmarowanymi tłuszczem. Ciasto rozprowadzić w formie na grubość nie większą niż 1 cm.
- Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, jeszcze ciepłe posmarować w miarę płynnym lukrem i dopiero po lukrowaniu pokroić na kwadraty, zostawić na kratce do ostygnięcia.
- Pierniczki przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku ze skórką jabłka lub chleba, dzięki czemu ciasteczka będą miękkie i nie wyschną.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?