Pierniczki jak u Ani Starmach - świąteczne pierniki miękkie od razu

Pierniki jak u Ani Starmach - przepis na pierniki miękkie od razu
Autor: Shutterstock Aby pierniczki były miękkie od razu nie należy ich zbyt cienko rozwałkowywać.
łatwy
40 min
4

Zazwyczaj świąteczne pierniczki przygotowujemy wcześniej, aby do świąt zmiękły. Ale te pierwsze, wyczekane znikają zanim zdążą skruszeć. Jest jednak sposób na pierniczki miękkie od razu. Zdradziła go Ania Starmach w swoim przepisie. Jej pierniczki są zawsze pyszne i mięciutkie, dzięki jednej zaskakująco prostej zasadzie. Nigdy nie rozwałkowuje ciasta zbyt cienko. Ciasto na pierniczki powinno mieć przynamniej pół centymetra grubości, wtedy ciasteczka wychodzą miękkie. Podajemy przepis na pierniczki Ani Starmach.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 1 jajko
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • lub
  • 2 łyżki gotowej przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, przyprawami, sodą i kakao.
  • Miód lekko podgrzać i dodać do mąki razem z masłem, drobno posiekaną skórką pomarańczową i jajkiem.
  • Zagnieść szybko ciasto i odłożyć je na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie wyjąc ciasto i rozwałkować, ale niezbyt cienko (najlepiej ok 0,5 cm).
  • Z ciasta wycinać pierniczki i układać na wyłożonej papierem blaszce.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 10-12 min.
  • Gotowe pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.