Orzeszki - przepis na ciasteczka w kształcie orzechów
2022-12-15
średni
60 min
4
Orzeszki to przepyszne i oryginalne ciasteczka, które niestety, są dość pracochłonne. Jednak warto poświęcić trochę czasu, bo efekt jest doskonały. Wypróbuj przepis na ciasteczka orzeszki.
Foremka do orzeszków
Klasycznej żeliwnej foremki można używać na piecu z palnikami gazowymi, elektrycznymi lub na tradycyjnym piecu kaflowym, niestety na indukcji nie działa. Od jakiegoś czasu można także kupić urządzenie do wypieku orzeszków, które wygląda jak gofrownica. Dostępne są też małe aluminiowe foremki w kształcie połówek orzechów do pieczenia w piekarniku.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- Masa:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki kakao
- 30 dkg mleka w proszku
- ew. drobno posiekane podprażone orzechy
- 1/2 kostki masła lub margaryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
- Mąkę posiekać z masłem, solą i żółtkami. Dodać pianę z białek.
- Ocet wymieszać z sodą i dodać do reszty składników.
- Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Kiedy się schłodzi formować z niego kulki wielkości orzecha laskowego i nadawać im kształt wałeczka.
- Masa: mleko z cukrem i cukrem wanilinowym oraz kakao gotuj ok. 15 minut. Odstaw z ognia, dodaj ½ kostki masła, mieszaj do rozpuszczenia, dodaj mleko w proszku dobrze wymieszaj.
- Wystudzoną masę łyżeczką rozkładaj do łupinek z ciasta.
W formie 24 - Ile kalorii mają potrawy wigilijne