Okrągłe ciasteczka z dziurką: słodkie przekąski na imprezę
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Samodzielnie upieczone ciasteczka mogą stanowić słodka przekąskę na andrzejkową, sylwestrową czy karnawałową imprezę. Przechowywane w słoju lub blaszanej puszce mogą długo leżeć. Zwykle jednak znikają szybko, są tak dobre, że co chwilę masz na nie ochotę. Z podanej porcji wyjdą dwie-trzy blachy ciasteczek.
SKŁADNIKI
- 60 dag mąki krupczatki,
- 10 dag cukru pudru,
- 40 dag masła,
- 4 żółtka,
- 5 łyżek gęstej śmietany,
- gruby cukier rafinada
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekaj nożem masło z mąką i cukrem pudrem, aż powstanie gruba kasza.
- Dodaj rozmącone żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki przynajmniej na godzinę, żeby odpoczęło.
- Przygotuj niewielką szklankę i mały kieliszek do wykrawania kółek.
- Schłodzone ciasto przekrój na pół. Każdą z części starannie rozwałkuj na grubość 3 mm (ciasto urośnie).
- Wycinaj szklanką kółka, na środku każdego kieliszkiem wytnij dziurkę.
- Ścinki ciasta zagnieć razem i odłóż.
- Ciasteczka posyp rafinadą, lekko wciśnij dłonią cukier.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz 6-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC z termoobiegiem.
- Wyjmuj z piekarnika, gdy będą jasnozłote.
- W międzyczasie przygotuj na arkuszu papieru drugą porcję ciasteczek.
- Gdy pierwsza porcja się upiecze, przeciągnij ciasteczka z pergaminem na blat i połóż następne.
- Wszystkie ścinki ciasta zagnieć razem, rozwałkuj i zrób resztę ciasteczek.