Obłędne kokosanki z 3 składników. Prosty przepis, który królował w PRL-u
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jeżeli pamiętacie PRL, na pewno znacie te pyszne ciasteczka. Kokosanki to jeden z najpopularniejszych deserów, który królował w polskich domach w tamtych czasach. Warto wrócić do przepisu, ponieważ kokosanki smakują obłędnie i z łatwością można zrobić je w domu. Potrzebne są tylko trzy składniki i szczypta soli. Poznajcie łatwy i szybki przepis z PRL-u na obłędne kokosanki.
Z czego są kokosanki?
Pyszne małe kokosanki, które szczyt swojej popularności przeżywały w PRL-u, bez problemu można zrobić w domu. W tamtych czasach obiady czy desery przyrządzano ze składników, które „rzucano” na sklepowe półki. Nie były tak łatwo dostępne jak teraz. Gotowanie wymagało sporo kreatywności, ale dzięki temu powstały pyszne przepisy, które cieszą się popularnością do dziś.
Aby zrobić smakowite i słodkie kokosanki wystarczą tylko trzy składniki i odrobina soli. Głównym składnikiem są białka jaj kurzych. Kokosowe ciasteczka można zrobić, kiedy kilka białek zostanie po przyrządzeniu innych potraw. Dzięki temu resztki się nie zmarnują i nie wylądują w koszu na śmieci.
Co jeszcze jest potrzebne, aby zrobić domowe kokosanki jak w PRL-u? Na liście składników znalazły się takie produkt jak:
- białka jaj kurzych
- wiórki kokosowe
- cukier
- szczypta soli
To podstawowy przepis na kokosanki, który można modyfikować i dodawać składniki, które podkręcą ich smak. Ciasteczka wzbogaci szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika. Można dodać kilka kropli ekstraktu waniliowego lub aromatu migdałowego.
Jak zrobić dobre kokosanki?
Jakie powinny być kokosanki? Pyszne domowe ciasteczka kokosowe z wierzchu są chrupiące, a ich środek jest miękki i rozpływa się w ustach. Właśnie takie są ciasteczka przygotowane według tego prostego przepisu pochodzącego z czasów PRL. Przepis jest łatwy i szybki. Kokosanki są gotowe w niewiele ponad pół godziny.
Jak więc zrobić pyszne domowe kokosanki jak z PRL-u? Przepis na koksowe ciasteczka został podzielony na kilka bardzo łatwych i szybkich kroków.
- 1. krok – ubicie białek ze szczyptą soli na sztywną pianę
- 2. krok – ubicie białek z cukrem na gęstą i błyszczącą masę
- 3. krok – wymieszanie białek z wiórkami kokosowymi
- 4. krok – uformowanie kokosanek za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego
- 5. krok – upieczenie kokosanek w piekarniku
Ile czasu piecze się kokosanki?
Rozpływające się w ustach domowe ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych piecze się w piekarniku. Uformowane za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego kokosanki układa się na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Tak przygotowane ciasteczka wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Należy także włączyć funkcję termoobiegu. Domowe kokosanki piecze się przez 20 minut. W tym czasie ciasteczka staną się lekko rumiane i chrupiące z zewnątrz, a w środku będą miękkie.
SKŁADNIKI
- 300 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
- 4 białka
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę.
- Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Miksować, aż pianka stanie się gęsta i błyszcząca.
- Do ubitych białek wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
- Z masy kokosowej formować małe ciasteczka. Można to zrobić za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
- Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i piec około 20 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić.
- Po ostygnięciu przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, aby zachowały świeżość.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.