Najlepsze ciasteczka z nadzieniem piekę według tego przepisu. Arabski przysmak podbił moje podniebienie

ciasteczka maamoul
Autor: Shutterstock Te arabskie ciasteczka z nadzieniem zachwycają. Można się w nich zakochać od pierwszego kęsa.
łatwy
45 min
8

Dieta wegetariańska

Te wyborne ciasteczka są znane we wszystkich krajach arabskich od setek lat. Są pyszne i rozpływają się w ustach. Sekretem ich znakomitego smaku jest delikatne ciasto z semoliny oraz obłędne nadzienie z daktyli i orzechów. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienite ciasteczka maamoul i poznajcie sprawdzony przepis pochodzący z kuchni arabskiej.

Z czego zrobić ciasteczka maamoul?

Pyszne i słodkie ciasteczka o nazwie maamoul to przysmak pochodzący z kuchni arabskiej. Znane są od czasów starożytnego Egiptu, a dziś można ich spróbować w każdym kraju arabskim. Paczkowane maamoul są dostępne w naszych sklepach i delikatesach z produktami kuchni świata, ale można je też zrobić w domu. Chociaż przepis pochodzi z kuchni arabskiej, wszystkie niezbędne produkty są do kupienia w polskich sklepach.

Pyszne ciasto drożdżowe przygotowuje się z semoliny. To rodzaj mąki ze zmielonych ziaren pszenicy durum, która idealnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Składnikiem, który sprawia, że ciasteczka się tak dobre, jest woda różana. To popularny w kuchni arabskiej produkt. Wodę różaną można kupić także w Polsce.

Co jest potrzebne, aby zrobić domowe ciasteczka maamoul? Lista składników, które wykorzystuje się do przygotowania tego wybornego arabskiego przysmaku jest podzielona na trzy części:

  • składniki do ciasta – semolina, mąka pszenna, cukier, masło klarowane, suche drożdże, woda, woda różana
  • składniki do nadzienia daktylowego – suszone daktyle, woda różana, woda, cynamon
  • składniki do nadzienia orzechowego – orzechy włoskie, woda różana, woda, kardamon

Jak zrobić ciasteczka maamoul?

Przepis na pełne smaku ciasteczka maamoul, który swoje korzenie ma w kuchni arabskiej, nie jest trudny. Przygotowanie ciasta i nadzienia w dwóch smakach jest łatwe i w miarę szybkie. Warto jednak pamiętać, że ciasto robi się na drożdżach, więc potrzebuje czasu. Wyrasta aż trzy godziny.

Tradycyjne maamoul robi się w specjalnej formie zwanej tabbeh. Można ją kupić w sklepach internetowych i tych, które oferują produkty spożywcze kuchni świata.

Jak zrobić domowe ciasteczka maamoul z nadzieniem? To prosty przepis, ale dobrze jest mieć nieco więcej czasu na ich przygotowanie.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia na 3 godziny
  • 2. krok – podzielenie i rozwałkowanie ciasta
  • 3. krok – przygotowanie nadzienia daktylowego
  • 4. krok – przygotowanie nadzienia orzechowego
  • 5. krok – uformowanie ciasteczek i upieczenie ich w piekarniku

Jak podawać ciasteczka maamoul?

Arabskie ciasteczka maamoul są pyszne i rozpływają się w ustach. Są idealnie słodkie, a nadzienie z daktyli lub orzechów idealnie komponuje się z lekkim ciastem drożdżowym z semoliny. W krajach arabskich tradycyjnie serwuje się je z okazji świąt i uroczystości. Jada się je też na co dzień. To świetny pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Stanowią też wyborną słodką przekąskę. Idealnie smakują z herbatą i kawą. Dodatkową zaletą przepisu na maamoul jest to, że znakomite arabskie ciasteczka można podawać przez cały rok bez względu na okazję.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki semoliny
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła klarowanego
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżeczki wody różanej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • szczypta soli

  • nadzienie daktylowe:
  • 300 g daktyli
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • nadzienie orzechowe:
  • 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody różanej
  • szczypta mielonego kardamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do większej miski przesiać semolinę i mąkę pszenną. Wsypać cukier, suche drożdże i szczyptę soli. Dodać roztopione masło klarowane. Wlać wodę różaną i wodę. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 24 równe kawałki wielkości mandarynki. Uformować kulki, ułożyć je w odstępach między dwoma kawałkami folii spożywczej i lekko rozwałkować na placki o grubości około 4 mm.
  • Przygotować nadzienie daktylowe. Daktyle przełożyć do blendera. Wlać wodę różaną i wodę. Wsypać cynamon. Zblendować na gładką pastę.
  • Przygotować nadzienie orzechowe. Posiekane orzechy zblendować z cukrem, wodą różaną i kardamonem na gładką pastę.
  • Na każde ciasteczko nałożyć porcję wybranego nadzienia. Zwinąć, zlepić brzegi i uformować kulkę. Za pomocą widelca zrobić w cieście dekorację. Można przygotować je za pomocą formy tabbeh.
  • Ciastka ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Dlaczego warto jeść daktyle?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej