Muffiny z oliwkami i parmezanem - idealne na drugie śniadanie
2021-03-31
łatwy
40 min
4
Muffiny z oliwkami i parmezanem to wytrawna wersja popularnych babeczek - idealna dla tych, którzy nie przepadają za słodyczami. Łatwe do przygotowania i zabrania ze sobą na przykład na drugie śniadanie w pracy czy szkole.
SKŁADNIKI
- 375 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- 175 g posiekanych oliwek,
- 40 g startego parmezanu,
- 2 jaja,
- 250 ml mleka,
- 125 g masła - roztopione
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 180-190ºC.
- Na patelni lub w mikrofalówce roztapiamy masło.
- Suche składniki mieszamy jednej misce (maka, sól, proszek do pieczenia, parmezan), mokre w drugim naczyniu (mleko, roztopione masło, pokrojone oliwki, jaja)
- Następnie do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy (nie miksujemy)
- Przygotowane ciasto łyżką nalewamy do foremek (najlepiej z twardego papieru, metalowych albo z silikonu).
- Babeczki wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest suche w środku. Gotowe muffinki będą na początku miękkie, gdy pozostawimy je do wystygnięcia - lekko stwardnieją.