Muffiny z oliwkami i parmezanem - idealne na drugie śniadanie

2021-03-31
mat. pras. Crispy Natural
Muffiny z oliwkami i parmezanem - idealne na drugie śniadanie
Autor: Shutterstock Muffiny z oliwkami i parmezanem można dosmaczyć ziołami prowansalskimi albo kojarzącymi się z kuchnią włoską, takimi jak bazylia czy oregano.
łatwy
40 min
4

Muffiny z oliwkami i parmezanem to wytrawna wersja popularnych babeczek - idealna dla tych, którzy nie przepadają za słodyczami. Łatwe do przygotowania i zabrania ze sobą na przykład na drugie śniadanie w pracy czy szkole.

SKŁADNIKI

  • 375 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól,
  • 175 g posiekanych oliwek,
  • 40 g startego parmezanu,
  • 2 jaja,
  • 250 ml mleka,
  • 125 g masła - roztopione

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180-190ºC. 
  • Na patelni lub w mikrofalówce roztapiamy masło.
  • Suche składniki mieszamy  jednej misce (maka, sól, proszek do pieczenia, parmezan), mokre w drugim naczyniu (mleko, roztopione masło, pokrojone oliwki, jaja)
  • Następnie do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy (nie miksujemy)
  • Przygotowane ciasto łyżką nalewamy do foremek (najlepiej z twardego papieru, metalowych albo z silikonu).
  • Babeczki wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest suche w środku. Gotowe muffinki będą na początku miękkie, gdy pozostawimy je do wystygnięcia - lekko stwardnieją. 
mat. pras. Crispy Natural