Muffiny w wafelkach do lodów
Podajemy przepis na oryginalne muffiny malinowe podawane w waflach do lodów. Pomysł z pewnością spodoba się dzieciom, które uwielbiają nietypowo zaserwowane desery. Zrób im niespodziankę i przygotuj wesołe muffiny wyglądające jak lody.
SKŁADNIKI
- 15 wafli do lodów (taki rodzaj, który można postawić na blasze)
- 2 szklanki mąki jasnej
- 4 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 0,75 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 białka jaj
- 0,75 szklanki cukru
- 30 ml wody
- Garść świeżych lub mrożonych malin
- 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
W misie miksera umieść składniki ciasta i miksuj przez kilka minut na wysokich obrotach.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i napełnij wafle do lodów ciastem maksymalnie do ¾ ich objętości.
Bezpośrednio po napełnieniu, wstaw muffiny do piekarnika i piecz przez 25 minut.
W międzyczasie oddziel białka od żółtek, a cukier podziel na dwie części: na połowę i ćwierć szklanki.
W rondlu z grubym dnem umieść odmierzoną wodę i większą część cukru i ugotuj z tego gęsty syrop.
W trakcie gotowania syropu, w misie miksera ubij białka na sztywno i w czasie miksowania powoli dosypuj cukier. Wrzący syrop wlewaj ostrożnie do białek cienkim strumieniem, nie przestając miksować i kontynuuj miksowanie jeszcze przez kilka minut, po czym odstaw je do wystudzenia.
Maliny usmaż w rondelku z 1 łyżką cukru aż zgęstnieją i przeciśnij przez sito, żeby pozbyć się pestek.
Łyżkę zanurzoną w malinowym sosie nabieraj bezę i rozsmarowuj na wierzchu każdej muffiny, co da marmurkowy efekt prawdziwych lodów. Aby nadać im rozrywkowego charakteru, każdy z lodów można posypać kolorową posypką lub startą czekoladą.