Muffiny w wafelkach do lodów

Dorota Kalita-Typa
Muffiny jak lody
Autor: Dorota Kalita-Typa Muffiny podane w waflach do lodów
łatwy
60 min
4

Podajemy przepis na oryginalne muffiny malinowe podawane w waflach do lodów. Pomysł z pewnością spodoba się dzieciom, które uwielbiają nietypowo zaserwowane desery. Zrób im niespodziankę i przygotuj wesołe muffiny wyglądające jak lody.

SKŁADNIKI

  • 15 wafli do lodów (taki rodzaj, który można postawić na blasze)
  • 2 szklanki mąki jasnej
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,75 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 białka jaj
  • 0,75 szklanki cukru
  • 30 ml wody
  • Garść świeżych lub mrożonych malin
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    W misie miksera umieść składniki ciasta i miksuj przez kilka minut na wysokich obrotach.

    W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i napełnij wafle do lodów ciastem maksymalnie do ¾ ich objętości.

    Bezpośrednio po napełnieniu, wstaw muffiny do piekarnika i piecz przez 25 minut.

    W międzyczasie oddziel białka od żółtek, a cukier podziel na dwie części: na połowę i ćwierć szklanki.

    W rondlu z grubym dnem umieść odmierzoną wodę i większą część cukru i ugotuj z tego gęsty syrop.

    W trakcie gotowania syropu, w misie miksera ubij białka na sztywno i w czasie miksowania powoli dosypuj cukier. Wrzący syrop wlewaj ostrożnie do białek cienkim strumieniem, nie przestając miksować i kontynuuj miksowanie jeszcze przez kilka minut, po czym odstaw je do wystudzenia.

    Maliny usmaż w rondelku z 1 łyżką cukru aż zgęstnieją i przeciśnij przez sito, żeby pozbyć się pestek.

    Łyżkę zanurzoną w malinowym sosie nabieraj bezę i rozsmarowuj na wierzchu każdej muffiny, co da marmurkowy efekt prawdziwych lodów. Aby nadać im rozrywkowego charakteru, każdy z lodów można posypać kolorową posypką lub startą czekoladą.

Dorota Kalita-Typa