Muffiny świąteczne z korzennym aromatem - popularne ciastka w bożonarodzeniowej wersji
2021-03-29
średni
0 min
4
Muffiny świąteczne można podać gościom na powitanie, można zjeść je na deser po świątecznym obiedzie albo zabrać w foremce na słodkie śniadanie następnego dnia.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki powideł śliwkowych albo inny dżem
- 2 łyżki kakao
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka sody
- łyżka cynamonu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone śliwki, jabłka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki (poza jabłkami i bakaliami) zmiksuj dokładnie aż powstanie jednolita masa.
- Na koniec dorzuć pokruszone orzechy, pokruszone migdały, pokrojone suszone śliwki, starte na grubych oczkach jabłko i przemieszaj.
- Do foremek włóż papierki i wylewaj na nie ciasto - prawie do końca papierowej foremki.
Piecz 30-40 minut. Po pół godziny sprawdź, najlepiej wykałaczką, czy już się upiekło.- Gdy muffinki przestygną możesz je dowolnie udekorować - na przykład polewą czekoladową, układając wzory z migdałów, posypki i posypując cukrem pudrem.