Muffiny świąteczne z korzennym aromatem - popularne ciastka w bożonarodzeniowej wersji

2021-03-29
Aleksandra Filipowska (Łódź)
Muffiny świąteczne z aromatem korzennym
Autor: Archiwum Muffiny świąteczne z aromatem korzennym - idealne jako deser lub świąteczne śniadanie.
średni
0 min
4

Muffiny świąteczne można podać gościom na powitanie, można zjeść je na deser po świątecznym obiedzie albo zabrać w foremce na słodkie śniadanie następnego dnia.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki powideł śliwkowych albo inny dżem
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka sody
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone śliwki, jabłka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki (poza jabłkami i bakaliami) zmiksuj dokładnie aż powstanie jednolita masa.
  • Na koniec dorzuć pokruszone orzechy, pokruszone migdały, pokrojone suszone śliwki, starte na grubych oczkach jabłko i przemieszaj.
  • Do foremek włóż papierki i wylewaj na nie ciasto - prawie do końca papierowej foremki.

  • Piecz 30-40 minut. Po pół godziny sprawdź, najlepiej wykałaczką, czy już się upiekło.
  • Gdy muffinki przestygną możesz je dowolnie udekorować - na przykład polewą czekoladową, układając wzory z migdałów, posypki i posypując cukrem pudrem.
Aleksandra Filipowska (Łódź)