Muffiny malinowe z kremem śmietanowym: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przedstawiamy sprawdzony przepis na muffiny ze świeżymi malinami. Muffiny to jedno z tych dań, których przygotowanie uda się każdemu. Kilka składników w odpowiednich proporcjach, kilka minut w kuchni i już masz czym poczęstować niespodziewanych gości. Wariacji na temat muffinek jest mnóstwo. Od wytrawnych: z serem, szynką, warzywami - po słodkie: owocowe, czekoladowe, a nawet drożdżowe.
Babeczki malinowe z kruszonką
Ciastka z malinami i białą czekoladą
Minitarty z malinami
Bułeczki drożdżowe z malinami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 375 g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g malin 115 d cukru
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- KREM:
- śmietanka kremówka
- serek mascarpone
- 3 łyżki cukru
- świeże maliny do ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mokre składniki wraz z malinami połącz w jednej misce, zaś suche w drugiej.
- Składniki suche i mokre łączymy za pomocą szpatułki.
- Ciasto przekładamy do papierowych foremek i kładziemy na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy muffinki z piekarnika i studzimy.
- W tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno i delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone.
- Krem nakładamy na wystudzone muffinki i ozdabiamy je świeżymi malinami.