Muffiny malinowe z kremem śmietanowym: przepis

2021-03-29
M. K.
Muffiny malinowe z kremem śmietanowym: przepis
Autor: pixabay.com Pyszne muffiny z kremem śmietanowym.
łatwy
20 min
4

Przedstawiamy sprawdzony przepis na muffiny ze świeżymi malinami. Muffiny to jedno z tych dań, których przygotowanie uda się każdemu. Kilka składników w odpowiednich proporcjach, kilka minut w kuchni i już masz czym poczęstować niespodziewanych gości. Wariacji na temat muffinek jest mnóstwo. Od wytrawnych: z serem, szynką, warzywami - po słodkie: owocowe, czekoladowe, a nawet drożdżowe.

Babeczki malinowe z kruszonką

Ciastka z malinami i białą czekoladą

Minitarty z malinami

Bułeczki drożdżowe z malinami

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 375 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g malin 115 d cukru
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  •  
  • KREM:
  • śmietanka kremówka
  • serek mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • świeże maliny do ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mokre składniki wraz z malinami połącz w jednej misce, zaś suche w drugiej.
  • Składniki suche i mokre łączymy za pomocą szpatułki.
  • Ciasto przekładamy do papierowych foremek i kładziemy na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 
  • Po upieczeniu wyjmujemy muffinki z piekarnika i studzimy.
  • W tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno i delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone.
  • Krem nakładamy na wystudzone muffinki i ozdabiamy je świeżymi malinami.
M. K.