Muffinki z fetą i oliwkami: przepis na wytrawną przekąskę
2021-03-31
łatwy
40 min
4
Muffinki z fetą i oliwkami to doskonała alternatywa dla kanapek. Można też je podać zamiast pieczywa albo jako przekąskę do piwa czy wina. Jak upiec wytrawne muffinki z serem i oliwkami? Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki otrąb
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 18 czarnych oliwek
- ¼ kostki fety (50 g)
- 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbij do miski, dodaj przesianą przez sitko mąkę, otręby, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko zmiksuj, aż składniki się połączą i ciasto będzie jednolite.
- Dodaj posiekane oliwki, pokrojoną w kostkę lub rozgniecioną widelcem fetę i posiekaną bazylię. Wymieszaj.
- Formę do muffinek wyłóż papierowymi osłonkami i nałóż ciasto.
- Piecz w 20-30 minut w 180 st. C. Muffinki powinny być z wierzchu przyrumienione.