Muffinki z fetą i oliwkami: przepis na wytrawną przekąskę

2021-03-31
jak_zrobic_muffinki_z_feta.jpg
Autor: pixabay.com Muffinki na słono to pyszna przekąską np. do piwa czy wina
łatwy
40 min
4

Muffinki z fetą i oliwkami to doskonała alternatywa dla kanapek. Można też je podać zamiast pieczywa albo jako przekąskę do piwa czy wina. Jak upiec wytrawne muffinki z serem i oliwkami? Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki otrąb
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 18 czarnych oliwek
  • ¼ kostki fety (50 g)
  • 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbij do miski, dodaj przesianą przez sitko mąkę, otręby, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko zmiksuj, aż składniki się połączą i ciasto będzie jednolite.
  • Dodaj posiekane oliwki, pokrojoną w kostkę lub rozgniecioną widelcem fetę i posiekaną bazylię. Wymieszaj.
  • Formę do muffinek wyłóż papierowymi osłonkami i nałóż ciasto.
  • Piecz w 20-30 minut w 180 st. C. Muffinki powinny być z wierzchu przyrumienione.