Muffinki z białą czekoladą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Muffinki z białą czekoladą to doskonały pomysł na szybki deser. Łatwo je przygotować, smakują wybornie, nadają się na śniadanie pierwsze czy drugie, uwielbiają je dzieci.
SKŁADNIKI
- Składniki suche:
- 375 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125 g cukru pudru,
- 200 g białej czekolady,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki startej cytryny
- Składniki mokre:
- 375 g mleka,
- 2 jajka,
- 160 g masła (roztopione i wystudzone)
- płatki migdałowe do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem pudrem, solą skórką z cytryny i pokruszoną czekoladą.
- W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem, a następnie przelać do suchych jednocześnie z rozpuszczonym masłem.
- Szybko wymieszać, aby połączyć składniki – pozostawiając grudki.
- Nakładać masę do formy na muffiny, wysmarowanej masłem lub wyłożonymi papierowymi papilotkami, wypełniając je do 3/4 wysokości, posypać płatkami migdałowymi.
- Piec 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.