Muffinki z bananami - przepis Ewy Wachowicz

Zuzanna Lubart
Muffinki z bananami - przepis Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Muffinki z bananami według przpeisu Ewy Wachowicz są łatwe do przygotowania
łatwy
40 min
4

Podajemy przepis na muffinki z bananami Ewy Wachowicz z programu "Ewa gotuje". Babeczki bananowe dzięki owocom są wilgotne, puszyste i bardzo aromatyczne. Warto zrobić muffiny Ewy Wachowicz na szybki deser do kawy. Oto oryginalna receptura. 

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju z pestek winogron
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 banany
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wbij jajko. Dodaj cukier, cukier waniliowy i mleko. Zmiksuj na gładką masę.
  • Banany obierz, pokrój w kostkę, pamiętając, by odrzucić końcówki owoców.
  • Do mąki z cukrami wlej olej. Dodaj banany. Wymieszaj.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami. Wypełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 25-30 minut.
Zuzanna Lubart