Muffinki dyniowe PRZEPIS
2021-03-29
łatwy
40 min
4
W sezonie na dynie wypróbuj przepis na muffinki dyniowe. Proste babeczki z dyni świetnie smakują z kremem waniliowym domowej roboty. Sprawdź, jak zrobić szybkie muffiny z dynią na osłodę jesiennych dni.
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- Krem:
- 300 g kremowego twarożku
- 6 łyżek masła lub margaryny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej płynne. Następnie dodaj płynne składniki do suchych i wymieszaj (krótko, tylko do połączenia się składników).
- Dodaj kawałki dyni i zamieszaj.
- Foremki do muffinów (w razie potrzeby użyj papierowych papilotków do muffinów) napełniaj ciastem w 2/3 wysokości. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
- Aby zrobić krem, zmiksuj składniki kremu z listy. Nakładaj krem nożem na wystudzone muffinki lub napełnij kremem rękaw cukierniczy i wyciskaj na powierzchnię ciastek.