Marcepanowe ciasteczka na Boże Narodzenie: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Marcepanowe ciasteczka piecze się bardzo prosto. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, zagnieść, a potem uformować talarki. Jeśli wolisz, możesz też wykroić z ciasta świąteczne figurki. Miłej zabawy i... smacznego!
SKŁADNIKI
- 225 g cukru pudru, plus trochę do posypania ciasteczek
- 225 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka kropli esencji migdałowej
- 6 kolorowych wiśni kandyzowanych do dekoracji
- Polewa:
- 25 g cukru pudru
- 1 łyżka wody różanej lub czystej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Cukier puder przesiej do miski, wsyp mielone migdały i wymieszaj. Jajko ubij. Do cukru z migdałami dodaj sok z cytryny, esencję migdałową i tyle ubitego jajka, żeby składniki się ze sobą związały.
- Ciasto wyłóż na deskę oprószoną cukrem pudrem, lekko zagnieć, aż powstanie marcepan. Marcepan podziel na 24 równe części i każdą uformuj w kulkę. Delikatnie spłaszcz na talarki.
- Czubkiem trzonka drewnianej łyżki zrób dołek w każdym ciasteczku. Brzegi ozdób odciskając w nich zęby widelca. Ułóż ciasteczka na przygotowanej blasze i odstaw na noc (w temperaturze pokojowej).
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Piecz marcepanowe talarki 8–10 minut, aż ich wierzch się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika.
- Przygotuj polewę. Cukier puder przesiej do wody różanej i wymieszaj. Posmaruj glazurą gorące talarki.
- Pokrój na ćwiartki kandyzowane wiśnie, a następnie połóż po kawałku na każdym talarku. Ostudź na metalowej kratce i podawaj.