Marcepanowe ciasteczka na Boże Narodzenie: przepis

2021-03-29
Matylda Gruman
Marcepanowe ciasteczka na Boże Narodzenie: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Ciasteczka z dodatkiem marcepanu mają wyjątkowy smak i aromat,
łatwy
35 min
4

Marcepanowe ciasteczka piecze się bardzo prosto. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, zagnieść, a potem uformować talarki. Jeśli wolisz, możesz też wykroić z ciasta świąteczne figurki. Miłej zabawy i... smacznego!

SKŁADNIKI

  • 225 g cukru pudru, plus trochę do posypania ciasteczek
  • 225 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka kropli esencji migdałowej
  • 6 kolorowych wiśni kandyzowanych do dekoracji
  • Polewa:
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody różanej lub czystej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Cukier puder przesiej do miski, wsyp mielone migdały i wymieszaj. Jajko ubij. Do cukru z migdałami dodaj sok z cytryny, esencję migdałową i tyle ubitego jajka, żeby składniki się ze sobą związały.
  • Ciasto wyłóż na deskę oprószoną cukrem pudrem, lekko zagnieć, aż powstanie marcepan. Marcepan podziel na 24 równe części i każdą uformuj w kulkę. Delikatnie spłaszcz na talarki.
  • Czubkiem trzonka drewnianej łyżki zrób dołek w każdym ciasteczku. Brzegi ozdób odciskając w nich zęby widelca. Ułóż ciasteczka na przygotowanej blasze i odstaw na noc (w temperaturze pokojowej).
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Piecz marcepanowe talarki 8–10 minut, aż ich wierzch się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika.
  • Przygotuj polewę. Cukier puder przesiej do wody różanej i wymieszaj. Posmaruj glazurą gorące talarki.
  • Pokrój na ćwiartki kandyzowane wiśnie, a następnie połóż po kawałku na każdym talarku. Ostudź na metalowej kratce i podawaj.
Matylda Gruman