Łatwe mini pączki - TYLKO 4 składniki i gotowe. Jeden składnik cię zaskoczy!

Łatwe mini pączki - TYLKO 4 składniki
Autor: Shutterstock Łatwo zrobić te pyszne pączusie z zaledwie 4 składników
łatwy
40 min
4

Łatwe pączki, które można szybko przygotować, to marzenie każdego łasucha. Trochę pracy, a potem już tylko czysta przyjemność pałaszowania ulubionych słodkości. Do przygotowania mini pączuszków potrzeba tylko 4 składników: mąki, jajek, słodzonego mleka skondensowanego oraz oleju. Puszystość i smak pączkom zapewni dodatek soli i proszku do pieczenia. 

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 190 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 1 szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka zmiksować z solą. Nadal miksować wlewając cienkim strumieniem mleko skondensowane.
  • Do mąki dodać proszek do pieczenia i przesiać razem do masy jajeczno-mlecznej. Najpierw mieszać rózgą, a potem zarobić dłońmi. Ciasto jest gotowe, gdy przestanie kleić się do rąk.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Nakryć czystą kuchenną ściereczką i pozostawić na 20 minut, aby ciasto uwolniło gluten.
  • Do patelni wlać olej do wysokości 2-4 cm.
  • Pączuszki smażyć, rumieniąc je z każdej strony.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej