Łamańce bezglutenowe: przepis na tradycyjny polski deser świąteczny w wersji dla alergików
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Łamańce to słodkie przekąski wigilijne, których chorzy na celiakię lub ci na diecie bezglutenowej wcale nie muszą odmawiać sobie w trakcie świąt, można je bowiem zrobić z bezglutenowej mąki. Oto nasz sprawdzony przepis na bezglutenowe łamańce na Wigilię.
SKŁADNIKI
- mąka bezglutenowa
- 1/2 kostki masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj tyle mąki, by bez problemu zagnieść ciasto.
- Zagnieć ciasto i włóż je na pół godziny do lodówki.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st. C.
- Przygotuj blachę i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Pokrój ciasto na wąskie prostokąty i romby. Połóż je na blachę i piecz, aż się zarumienią.