Łamańce bezglutenowe: przepis na tradycyjny polski deser świąteczny w wersji dla alergików

2021-03-29
Łamańce bezglutenowe - przepis na tradycyjny polski deser
Autor: Archiwum Łamańce - osoby nie tolerujące glutenu wcale nie muszą odmawiać sobie tego deseru w trakcie świąt.
łatwy
30 min
4

Łamańce to słodkie przekąski wigilijne, których chorzy na celiakię lub ci na diecie bezglutenowej wcale nie muszą odmawiać sobie w trakcie świąt, można je bowiem zrobić z bezglutenowej mąki. Oto nasz sprawdzony przepis na bezglutenowe łamańce na Wigilię.

SKŁADNIKI

  • mąka bezglutenowa
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj tyle mąki, by bez problemu zagnieść ciasto.
  • Zagnieć ciasto i włóż je na pół godziny do lodówki.
  • W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st. C.
  • Przygotuj blachę i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Pokrój ciasto na wąskie prostokąty i romby. Połóż je na blachę i piecz, aż się zarumienią.