Kruche ciastka na smalcu: przepis na ciasteczka wyciskane przez maszynkę do mięsa
2022-01-26
łatwy
30 min
4
Ciastka przygotowane na smalcu i maśle są wyjątkowo kruche. Wprost rozpływają się na języku. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis na ciasteczka wyciskane przez maszynkę do mięsa. Jedyne czego potrzebujesz, to specjalnej nakładki do ciastek na maszynkę do mięsa. Zamówisz ją bez trudu w internetowym sklepie. Koszt kształtownika do ciastek to zaledwie 10 zł.
SKŁADNIKI
- 300 g masła
- 200 g smalcu
- 1 kg mąki
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka, zobacz także: Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
- 1 białko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło i smalec posiekać nożem razem z mąką i cukrem pudrem oraz solą.
- Do mieszaniny tłuszczu i mąki dodać żółtka, białko, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać na jednolite ciasto.
- Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie podzielić na porcje.
- Po wyjęciu z lodówki porcję ciasta przepuścić przez maszynkę wyposażoną w specjalną nakładkę do ciastek. Takie nakładki mają zazwyczaj kilka wzorów (jak na zdjęciu po wyżej) i można wybrac ulubiony.
- Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?