Kruche ciastka na smalcu: przepis na ciasteczka wyciskane przez maszynkę do mięsa

Kruche ciastka na smalcu: przepis na ciasteczka wyciskane przez maszynkę do mięsa
Autor: Shutterstock.com Kruche ciastka na smalcu: przepis na ciasteczka wyciskane przez maszynkę do mięsa
łatwy
30 min
4

Ciastka przygotowane na smalcu i maśle są wyjątkowo kruche. Wprost rozpływają się na języku. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis na ciasteczka wyciskane przez maszynkę do mięsa. Jedyne czego potrzebujesz, to specjalnej nakładki do ciastek na maszynkę do mięsa. Zamówisz ją bez trudu w internetowym sklepie. Koszt kształtownika do ciastek to zaledwie 10 zł. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło i smalec posiekać nożem razem z mąką i cukrem pudrem oraz solą. 
  • Do mieszaniny tłuszczu i mąki dodać żółtka, białko, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać na jednolite ciasto. 
  • Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie podzielić na porcje. 
  • Po wyjęciu z lodówki porcję ciasta przepuścić przez maszynkę wyposażoną w specjalną nakładkę do ciastek. Takie nakładki mają zazwyczaj kilka wzorów (jak na zdjęciu po wyżej)  i można wybrac ulubiony. 
  • Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut. 
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?

Ciasta i ciasteczka - 12 nowych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej