Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?

2018-11-06 15:36

Jeśli do ciasta lub kremu potrzebujesz jedynie żółtek, nie wyrzucaj pozostałych białek. Można je zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Mrożenie białek jest bardzo łatwe. Jak zamrozić białka jaj?

Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
Autor: Shutterstock Białka jaj można z łatwością zamrozić.

Jak zamrozić białka jajek?

Jeśli zależy ci na tym, aby białka były zamrożone pojedynczo, wykorzystaj do tego pojemniki do lodu. W każdą przegródkę wbij jedno białko i włóż pojemnik do zamrażalnika. Kiedy białka zamarzną możesz przełożyć je do woreczka strunowego lub pojemnika do żywności.

Jeśli masz 1-2 zbędne białka i nie zależy ci na ich oddzielnym zamrożeniu możesz je wybić do niewielkiego woreczka lub na przykład pojemniczka po jogurcie.

Do czego można wykorzystać mrożone białka?

Białka jaj można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Nie wyrzucaj więc ich, nawet jeśli przygotowujesz danie, do którego potrzebujesz same żółtka. Podrzucamy kilka przepisów, w których niezbędne sa białka:

Anielskie ciasto czekoladowe: przepis Szymona Czerwińskiego

Tort bezowy Pavlova: przepis według Magdy Gessler

Makaroniki Francja elegancja: przepis na najsmaczniejszą słodką przekąskę

Klasyczne kokosanki: przepis na ciasteczka kokosowe