Kruche ciasteczka migdałowe z dżemem - tak pyszne, że brak słów

Kruche ciasteczka migdałowe z dżemem - tak pyszne, że brak słów
Autor: Shutterstock Delikatne i pyszne ciasteczka migdałowe z dżemem morelowym
łatwy
30 min
4

Kruche ciasteczka migdałowe z dżemem są tak pyszne, że brak mi słów! Delikatne, kruchutkie i rozpływające się w ustach... Z ciągnącą się soczystą i morelową niespodzianką w środku. Idealne ciasteczka na święta. Bez świąt też smakują bosko. Tajemnica kruchości to połączenie mąki pszennej z mielonymi migdałami. Najłatwiejszy przepis na pyszne ciasteczka, w którym nie trzeba niczego siekać i zagniatać. Mikser zrobi za Was wszystko!

Jak zrobić dołki w ciasteczkach?

Dołki można zrobić za pomocą miarki do kawy lub kciuka. Osobiście wolę to pierwsze rozwiązanie, bo dołek po moim kciuku jest zbyt wąski. Idealny dołek powstaje właśnie po użyciu okrągłej łyżeczki. Tak jak na zdjęciu obok. 

 

Więcej ulubionych przepisów na ciasteczka

Jeśli polubiliście przepis na ciasteczka migdałowe z dżemem, to wypróbujcie jeden z tych pysznych przepisów na ciasteczka:

Kruche ciasteczka na mleku skondensowanym: łatwy przepis dla zaradnych

Kruche gniazdka: przepis na ciasteczka z maszynki do mielenia mięsa

Kruche ciasteczka na kefirze: przepis na domowe wypieki

Kruche ciastka ze skwarek: kruche ciasteczka z czasów PRL

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki (260 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (110 g)  mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g, miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • ½ szklanki dżemu morelowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem (papierem do pieczenia).
  • W średniej misce wymieszaj mąkę i sól.
  • W misce utrzyj masło, cukier, wanilię i ekstrakt z migdałów na puszystą masę. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj do połączenia.
  • Nabieraj po 1 łyżce ciasta i z każdej porcji utocz kulkę. Kulki ułóż w odstępach na przygotowanych blachach do pieczenia. Za pomocą łyżeczki (miarki do kawy) lub za pomocą kciuka wykonaj wgłębienie na środku każdej kulki. W każde zagłębienie włóż ½ łyżeczki dżemu. Jak to zrobić zobacz niżej.
  • Piecz od 12 do 15 minut, aż dna ciastek będą lekko rumiane. Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze do pieczenia przez 5 minut, a następnie przełóż je na ruszt do całkowitego ostygnięcia.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej