Ciastka ze skwarek: kruche ciasteczka z czasów PRL

Ciastka ze skwarek: kruche ciasteczka z czasów PRL

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obłędnie kruche, pachnące wanilią ciastka ze skwarek zachwycają smakiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciastka ze skwarek to niezwykle kruche ciasteczka rodem z czasów PRL. Dla jednych to symbol kulinarnego niedostatku, dla drugich  wspomnienie beztroskiego dzieciństwa, gdy kruchutkie ciasteczka można było jeść garściami, aż chrzęściło. W czasach niedoborów spożywczych, reglamentacji masła i podobnych utrudnień życiowych, ciasteczka ze skwarek można było upiec zawsze i wszędzie.

Tłuszcz wieprzowy jest używany w kuchni od zarania dziejów. Szkoda by te pyszne waniliowe ciasteczka kojarzyły się nam jedynie z czasami słusznie minionymi. Wieprzowy tłuszcz nadaje ciastkom niezwykłą kruchość, jakiej nie dorówna ani masło, ani margaryna. Słynne w świecie andaluzyjskie ciasta polvoron przygotowuje się tylko na smalcu. Do ciastek ze skwarek pasuje aromat wanilii (patrz niżej). 

Składniki

  • 30 dag mąki

  • 15 dag skwarek (nie zrumienionych), czyli drobno posiekanego przesmażonego podgardla lub słoniny bez smalcu

  • 12 dag cukru-pudru

  • 1 paczka cukru wanilinowego

  • 2-3 żółtka

  • 125 ml kwaśnego mleka lub kefiru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 dag cukru-pudru do posypania ciastek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Skwarki przepuścić przez maszynkę, używając drobnego sitka. 

  • Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek do pieczenia, cukier, mleko i cukier wanilinowy. 

  • Zagnieść ciasto, następnie schłodzić go w lodówce (30 minut).

  • Schłodzone ciasto rozwałkować. Wykrawać foremką ciastka, nakłuć widelcem.

  • Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.

  • Po upieczeniu oprószyć cukrem. 

Cukier wanilinowy to cukier buraczany aromatyzowany waniliną. Wanilina to sztucznie otrzymywana substancja nadającą zapach naturalnej wanilii. Można go kupić w Lidlu, paczka 12 g kosztuje 1,29 zł, a dla tych co dużą pieką w tubie 125 g za 3,99 zł. 

Cukier wanilinowy, 12 g, 1,29 zł w sklepach sieci Lidl

 

 

 

 

 

 

Ocena: 3,4