Co to jest fondue czekoladowe? Przepis na fondue z czekolady
Ciastka ze skwarek: kruche ciasteczka z czasów PRL

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Obłędnie kruche, pachnące wanilią ciastka ze skwarek zachwycają smakiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Ciastka ze skwarek to niezwykle kruche ciasteczka rodem z czasów PRL. Dla jednych to symbol kulinarnego niedostatku, dla drugich wspomnienie beztroskiego dzieciństwa, gdy kruchutkie ciasteczka można było jeść garściami, aż chrzęściło. W czasach niedoborów spożywczych, reglamentacji masła i podobnych utrudnień życiowych, ciasteczka ze skwarek można było upiec zawsze i wszędzie.
Tłuszcz wieprzowy jest używany w kuchni od zarania dziejów. Szkoda by te pyszne waniliowe ciasteczka kojarzyły się nam jedynie z czasami słusznie minionymi. Wieprzowy tłuszcz nadaje ciastkom niezwykłą kruchość, jakiej nie dorówna ani masło, ani margaryna. Słynne w świecie andaluzyjskie ciasta polvoron przygotowuje się tylko na smalcu. Do ciastek ze skwarek pasuje aromat wanilii (patrz niżej).
Składniki
30 dag mąki
15 dag skwarek (nie zrumienionych), czyli drobno posiekanego przesmażonego podgardla lub słoniny bez smalcu
12 dag cukru-pudru
1 paczka cukru wanilinowego
2-3 żółtka
125 ml kwaśnego mleka lub kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 dag cukru-pudru do posypania ciastek
Przygotowanie krok po kroku:
Skwarki przepuścić przez maszynkę, używając drobnego sitka.
Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek do pieczenia, cukier, mleko i cukier wanilinowy.
Zagnieść ciasto, następnie schłodzić go w lodówce (30 minut).
Schłodzone ciasto rozwałkować. Wykrawać foremką ciastka, nakłuć widelcem.
Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.
Po upieczeniu oprószyć cukrem.
Cukier wanilinowy to cukier buraczany aromatyzowany waniliną. Wanilina to sztucznie otrzymywana substancja nadającą zapach naturalnej wanilii. Można go kupić w Lidlu, paczka 12 g kosztuje 1,29 zł, a dla tych co dużą pieką w tubie 125 g za 3,99 zł.