Kruche ciasteczka na mleku skondensowanym: łatwy przepis dla zaradnych

Kruche ciasteczka na mleku skondensowanym: łatwy przepis dla zaradnych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kruche ciasteczka na słodzonym mleku skondensowanym oprószone cukrem pudrem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kruche ciasteczka na mleku skondensowanym to łatwy przepis dla zaradnych. Ciasteczka są kruche z wierzchu i lekko ciągnące się w środku. Pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Z przyjemnością będziecie je chrupać. Jeśli macie malakser, przygotowanie zajmie wam tylko 15 minut. Kilka cennych uwag, jak przygotować ciasteczka znajdziecie pod przepisem. Zapraszamy do wypróbowania tego łatwego przepisu na pyszne ciasteczka  z mlekiem skondensowanym!

Składniki

  • 115 gramów lub 1/2 szklanki masła miękkiego, w temperaturze pokojowej

  • 50 gramów lub 1/4 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego

  • 200 gramy mleko skondensowanego, słodzonego

  • 180 gramów lub 1 1/2 filiżanki mąki pszennej

  • 1 szczypta soli

  • cukier puder od oprószenia gotowych ciastek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia.

  • Utrzyj razem masło i cukier, najlepiej za pomocą elektrycznego miksera lub drewnianą łyżką, aż masa będzie lekka i puszysta.

  • Dodaj mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy. Ubij razem na gładką masę.

  • Dodaj mąkę i sól, i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

  • Kładź na blasze po 1 łyżce ciasta w odległości około 5 cm jedna od drugiej.

  • Piecz w temperaturze 180°C przez 12–15 minut, aż się ładnie zrumienią.

  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić na blasze przez 2-3 minuty, a następnie przełożyć na ruszt do całkowitego wystudzenia.

  • Przed podaniem można ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.

Dzielimy się z wami swoim doświadczeniem

Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 dni w temperaturze pokojowej.

Jeśli okaże się, że ciasto jest lepkie i trudno go porcjować na blachę, schłodź surowe ciasto w lodówce przez około 30 minut przed pieczeniem.

Te ciasteczka są duże, około 5 do 6 centymetrów średnicy.

Przepis można podwoić.

Jeśli używasz solonego masła, pomiń sól.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,2