Kruche ciasteczka imbirowe

2021-03-29
Ciastka owsiane z bananami
Autor: thinkstockphotos.com Ciastka zbożowe z imbirem wyśmienicie smakują z gorącym mlekiem
łatwy
40 min
4

Podajemy przepis na aromatyczne i kruche ciastka imbirowe z migdałami. Ciasteczka imbirowe zrobisz szybko i bez większego wysiłku. Warto podać je do herbaty zimą, a jeszcze lepiej - do ciepłego mleka. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka zmielonego imbiru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta zmielonych goździków, cynamonu i soli
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • Odrobina ekstraktu waniliowego
  • Pestki słonecznika, ziarna sezamu lub płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z imbirem, goździkami, cynamonem, sodą i szczyptą soli.
  • W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając cukier i nadal ucierając. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, utrzeć.
  • Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować.
  • Obtaczając dłonie w mące, formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie.
  • Po ułożeniu na blasze ciasteczka lekko spłaszczyć dłonią i posypać z wierzchu pestkami słonecznika, sezamem lub płatkami migdałowymi.
  • Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni C przez 12–18 minut, do zarumienienia.