Kruche ciasteczka imbirowe
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Podajemy przepis na aromatyczne i kruche ciastka imbirowe z migdałami. Ciasteczka imbirowe zrobisz szybko i bez większego wysiłku. Warto podać je do herbaty zimą, a jeszcze lepiej - do ciepłego mleka.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka zmielonego imbiru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta zmielonych goździków, cynamonu i soli
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- Odrobina ekstraktu waniliowego
- Pestki słonecznika, ziarna sezamu lub płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z imbirem, goździkami, cynamonem, sodą i szczyptą soli.
- W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając cukier i nadal ucierając. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, utrzeć.
- Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować.
- Obtaczając dłonie w mące, formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie.
- Po ułożeniu na blasze ciasteczka lekko spłaszczyć dłonią i posypać z wierzchu pestkami słonecznika, sezamem lub płatkami migdałowymi.
- Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni C przez 12–18 minut, do zarumienienia.