Klasyczne cynamonki podkręcam tym dodatkiem. Są puszyste i tak pyszne, że znikają do ostatniego okruszka

cynamonki z makiem
Autor: Shutterstock Te drożdżowe cynamonki upiecz na Boże Narodzenie. Tajemnicą ich smaku jest ten świąteczny składnik.
łatwy
90 min
6

Dieta wegetariańska

Mak ma magiczną moc i jest symbolem pomyślności, płodności i dobrobytu. Wystarczy zjeść mały kawałek makowego przysmaku, aby zapewnić sobie szczęście w nadchodzącym nowym roku. Najlepiej sprawdzą się  pyszne domowe cynamonki z dodatkiem maku. Te słodkie bułeczki zachwycą łatwym przygotowaniem i obłędnym smakiem. Poznajcie prosty przepis na świąteczne cynamonki z makiem.

Z czego robi się cynamonki z makiem?

Pyszne i puszyste bułeczki drożdżowe to idealny zamiennik tradycyjnego makowca. Lista składników, które są niezbędne do upieczenia wyśmienitych cynamonek makowych, nie jest długa. Składniki są łatwo dostępne w wielu sklepach. Największą popularnością mak cieszy się właśnie teraz, czyli przed świętami Bożego Narodzenia, ale w sprzedaży jest przez cały rok.

Do upieczenia wyjątkowo dobrych i aromatycznych cynamonek potrzebne są proste produkty. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to artykuły, z których robi się ciasto drożdżowe. Druga obejmuje składniki wykorzystywane do przyrządzenia nadzienia makowego.

  • składniki do ciasta drożdżowego – mąk pszenna, mleko, masło, cukier, jajka, suche drożdże, szczypta soli
  • składniki do nadzienia – masło, cukier trzcinowy, masa makowa, cynamon

Jak zrobić cynamonki z makiem?

Przepis na słodkie drożdżowe bułeczki wypełnione wybornym nadzieniem z dodatkiem maku i aromatycznego cynamonu nie jest trudny. Cynamonki robi się z ciasta, które wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy pamiętać, aby wcześniej wyjąć je z lodówki.

Jak upiec domowe cynamonki z makiem? Ten świąteczny zamiennik klasycznego makowca jest nie tylko łatwy. To świetna zabawa dla całej rodziny.

  • 1. krok – wymieszanie gorącego mleka z masłem
  • 2. krok – wymieszanie składników suchych z żółtkami i mlekiem z masłem
  • 3. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 4. krok – przygotowanie nadzienia makowego
  • 5. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie nadzienia, zwinięcie w roladę i pokrojenie na mniejsze kawałki
  • 6. krok – odstawienie cynamonek makowych do drugiego wyrośnięcia
  • 7. krok – upieczenie cynamonek z makiem w piekarniku

Jak podawać cynamonki z makiem?

Puszyste i nadziane makiem cynamonki to pyszny zamiennik tradycyjnego makowca. Sprawdzą się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Są tak dobre, że przepis można wykorzystywać przez cały rok. Idealnie słodkie drożdżowe cynamonki z makiem świetnie zastąpią gotowe bułeczki i przekąski ze sklepu. To pomysł na coś słodkiego kawy i propozycja na jedzenie na wynos. Można zabrać je ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówek. Cynamonki z makiem są też idealną przekąską na klasową Wigilię w szkole.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 320 g mąki pszennej
  • 150 gorącego mleka
  • 50 g cukru
  • 40 masła
  • 3 g drożdży instant
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

  • nadzienie makowe:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 2 łyżki masy makowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do gorącego mleka dodać masło. Wymieszać, aż się roztopi. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Do miski wsypać mąkę pszenną, suche drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodać żółtka i wymieszać.
  • Wlać mleko z masłem i wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Przygotować masę makową. Do rondelka przełożyć masło. Podgrzewać, aż się roztopi. Wsypać cukier i cynamon. Dodać masę makową. Podgrzewać kilka chwil i mieszać, aż składniki się połączą.
  • Ciasto drożdżowe przełożyć na blat posypany mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Posmarować masą makową i zwinąć w roladę.
  • Roladę pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na godzinę.
  • Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym białkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Można posypać cukrem pudrem.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę na Wigilię i święta Bożego Narodzenia.
Beszamel - Jak zrobić mase makową?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej