Klasyczne cynamonki podkręcam tym dodatkiem. Są puszyste i tak pyszne, że znikają do ostatniego okruszka
Dieta wegetariańska
Mak ma magiczną moc i jest symbolem pomyślności, płodności i dobrobytu. Wystarczy zjeść mały kawałek makowego przysmaku, aby zapewnić sobie szczęście w nadchodzącym nowym roku. Najlepiej sprawdzą się pyszne domowe cynamonki z dodatkiem maku. Te słodkie bułeczki zachwycą łatwym przygotowaniem i obłędnym smakiem. Poznajcie prosty przepis na świąteczne cynamonki z makiem.
Z czego robi się cynamonki z makiem?
Pyszne i puszyste bułeczki drożdżowe to idealny zamiennik tradycyjnego makowca. Lista składników, które są niezbędne do upieczenia wyśmienitych cynamonek makowych, nie jest długa. Składniki są łatwo dostępne w wielu sklepach. Największą popularnością mak cieszy się właśnie teraz, czyli przed świętami Bożego Narodzenia, ale w sprzedaży jest przez cały rok.
Do upieczenia wyjątkowo dobrych i aromatycznych cynamonek potrzebne są proste produkty. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to artykuły, z których robi się ciasto drożdżowe. Druga obejmuje składniki wykorzystywane do przyrządzenia nadzienia makowego.
- składniki do ciasta drożdżowego – mąk pszenna, mleko, masło, cukier, jajka, suche drożdże, szczypta soli
- składniki do nadzienia – masło, cukier trzcinowy, masa makowa, cynamon
Jak zrobić cynamonki z makiem?
Przepis na słodkie drożdżowe bułeczki wypełnione wybornym nadzieniem z dodatkiem maku i aromatycznego cynamonu nie jest trudny. Cynamonki robi się z ciasta, które wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy pamiętać, aby wcześniej wyjąć je z lodówki.
Jak upiec domowe cynamonki z makiem? Ten świąteczny zamiennik klasycznego makowca jest nie tylko łatwy. To świetna zabawa dla całej rodziny.
- 1. krok – wymieszanie gorącego mleka z masłem
- 2. krok – wymieszanie składników suchych z żółtkami i mlekiem z masłem
- 3. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 4. krok – przygotowanie nadzienia makowego
- 5. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie nadzienia, zwinięcie w roladę i pokrojenie na mniejsze kawałki
- 6. krok – odstawienie cynamonek makowych do drugiego wyrośnięcia
- 7. krok – upieczenie cynamonek z makiem w piekarniku
Jak podawać cynamonki z makiem?
Puszyste i nadziane makiem cynamonki to pyszny zamiennik tradycyjnego makowca. Sprawdzą się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Są tak dobre, że przepis można wykorzystywać przez cały rok. Idealnie słodkie drożdżowe cynamonki z makiem świetnie zastąpią gotowe bułeczki i przekąski ze sklepu. To pomysł na coś słodkiego kawy i propozycja na jedzenie na wynos. Można zabrać je ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówek. Cynamonki z makiem są też idealną przekąską na klasową Wigilię w szkole.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 150 gorącego mleka
- 50 g cukru
- 40 masła
- 3 g drożdży instant
- 2 żółtka
- szczypta soli
nadzienie makowe:- 50 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 2 łyżki masy makowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do gorącego mleka dodać masło. Wymieszać, aż się roztopi. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Do miski wsypać mąkę pszenną, suche drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodać żółtka i wymieszać.
- Wlać mleko z masłem i wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Przygotować masę makową. Do rondelka przełożyć masło. Podgrzewać, aż się roztopi. Wsypać cukier i cynamon. Dodać masę makową. Podgrzewać kilka chwil i mieszać, aż składniki się połączą.
- Ciasto drożdżowe przełożyć na blat posypany mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Posmarować masą makową i zwinąć w roladę.
- Roladę pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na godzinę.
- Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym białkiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Można posypać cukrem pudrem.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę na Wigilię i święta Bożego Narodzenia.