Galettes sucrees - arabskie pierniczki z sezamem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Galettes sucrees to przepyszne arabskie pierniczki z bakaliami: suszonymi morelami, daktylami migdałami i orzechami. Kruche ciasteczka warto przygotować na Boże Narodzenie. Podajemy przepis na galettes sucrees - arabskie pierniczki z sezamem.
Sprawdź również inne przepisy na świąteczne pierniczki: Świąteczne pierniczki Anny Starmach, Pierniczki przekładane powidłami oraz Niemieckie pierniczki migdałowe.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu
- po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
- 1 łyżka ziaren sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce.
- Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm.
- Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.
- Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175 stopni C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm.
- Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.