Galettes sucrees - arabskie pierniczki z sezamem

2021-03-29
Monika Chyczewska
pierniczki arabskie
Autor: thinkstockphotos.com Pierniczki arabskie z sezamem - co powiesz na taką wersję świątecznych ciasteczek? 
łatwy
40 min
4

Galettes sucrees to przepyszne arabskie pierniczki z bakaliami: suszonymi morelami, daktylami migdałami i orzechami. Kruche ciasteczka warto przygotować na Boże Narodzenie. Podajemy przepis na galettes sucrees - arabskie pierniczki z sezamem.

Sprawdź również inne przepisy na świąteczne pierniczki: Świąteczne pierniczki Anny Starmach, Pierniczki przekładane powidłami oraz Niemieckie pierniczki migdałowe.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu
  • po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
  • 1 łyżka ziaren sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce.
  • Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm.
  • Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.
  • Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175 stopni C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm.
  • Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.
Monika Chyczewska