Florentynki. Pyszne ciasteczka z migdałami gotowe w 15 minut

florentynki
Autor: Shutterstock Florentynki to obłędne ciasteczka migdałowe z 5 składników
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Florentynki to przepyszne ciasteczka, na które przepis pochodzi z Florencji. To właśnie w tym włoskim mieście wymyślono pierwszy przepis na te obłędne ciasteczka z płatkami migdałowymi. Ten przepis nieco różni się od tradycyjnej receptury. Warto go sprawdzić, ponieważ florentynki migdałowe są wyjątkowo smaczne.

Z czego zrobić florentynki?

W tym przepisie wykorzystuje się produkty, które można kupić przez cały rok. Florentynki robi się z pięciu składników. Aby upiec doskonałe domowe ciasteczka migdałowe należy przygotować:

  • białka jajek
  • cukier
  • masło
  • mąkę pszenną
  • płatki migdałowe

Jak zrobić florentynki?

Przepis na florentynki z płatkami migdałowymi jest łatwy, a ciasteczka się gotowe w niewiele ponad kwadrans. Białka miesza się z cukrem i płynnym masłem, a następnie dodaje się mąkę pszenną. Masę nakłada się łyżką na blachę. Należy zachować odstępy, aby ciasteczka nie skleiły się podczas pieczenia. Wierzch posypuje się płatkami migdałowymi. Ciasteczka piecze się przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Kiedy podawać florentynki?

Przepyszne ciasteczka z dodatkiem rumianych płatków migdałowych to pomysł na pyszny i szybki deser. Doskonale łączą się z kawą i herbatą. Można upiec je na różne okazje i święta. Sprawdzą się jako słodka przekąska.

SKŁADNIKI

  • 4 białka jaj
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 łyżki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przelać białka, wyspać cukier i dodać roztopione masło. Wymieszać do połączenia składników.
  • Wsypać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać po jednej łyżce masy i formować okręgi. Posypać płatkami migdałowymi.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 8 minut, aż płatki migdałowe staną się lekko rumiane.
  • Po ostudzeniu podawać na deser.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej