Faworki z ciasta francuskiego - smażone ciasteczka w 15 minut

Faworki z ciasta francuskiego - smażone ciasteczka w 15 minut
Autor: Shutterstock Faworki z ciasta francuskiego zrobisz w 15 minut.
łatwy
25 min
4

Faworki z  ciasta francuskiego to pomysł na karnawałowe i tłustoczwartkowe pyszności w wersji superbłyskawicznej. To świetny patent dla tych, co nie mają czasu albo możliwości, by przygotować domowe słodkości w wersji tradycyjnej.

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 szklanki oleju do smażenia

cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ciasto rozłożyć na stolnicy i pozwolić aby nieco odtajało.

Nożem lub radełkiem pokroić na paski o szerokości2 cm i długości 10-12 cm.

W każdym pasku zrobić pośrodku nacięcie i przewlec przez nie jeden koniec paska.

Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE