Faworki z ciasta francuskiego - smażone ciasteczka w 15 minut
2021-02-09

łatwy
25 min
4
Faworki z ciasta francuskiego to pomysł na karnawałowe i tłustoczwartkowe pyszności w wersji superbłyskawicznej. To świetny patent dla tych, co nie mają czasu albo możliwości, by przygotować domowe słodkości w wersji tradycyjnej.
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 szklanki oleju do smażenia
cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ciasto rozłożyć na stolnicy i pozwolić aby nieco odtajało.
Nożem lub radełkiem pokroić na paski o szerokości2 cm i długości 10-12 cm.
W każdym pasku zrobić pośrodku nacięcie i przewlec przez nie jeden koniec paska.
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek