Faworki lane - przepis na lany chrust dla niecierpliwych i zabieganych

2021-02-08
Faworki lane - przepis dla niecierpliwych i zabieganych [WIDEO]
Autor: Shutterstock Faworki lane są bardzo proste do przygotowania i można je szybko usmażyć
łatwy
40 min
4

Faworki kojarzą się z dużą ilością pracy i sprzątania. My proponujemy genialne ułatwienie: faworki lane - szybkie, łatwe, bezstresowe i tak samo pyszne. Wypróbuj przepis na pyszne lane faworki dobre na karnawał, tłusty czwartek i na każdą inną okazję. Sposób na lane faworki jest prosty - dość rzadkie ciasto i mały lejek.

Jak lać ciasto na lane faworki?

Do wlewania ciasta na olej można użyć łyżki wazowej z dziubkiem, rękawa cukierniczego, torebki foliowej z obciętym końcem lub po prostu małego lejka.

Polecamy też inne przepisy na pyszne faworki

Kruche faworki ze śmietaną

Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania

Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust

Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki

Smażone lane ciasto zamiast pączków? Najłatwiejszy przepis na funnel cake

Sprawdź też przepis na lane kluski:

Lane kluski na mleku: przepis jak zrobić pyszne i pożywne śniadanie

Lane kluski - klasyczny przepis 

Składniki

3-4 jajka (zależnie od wielkości)

1 szklanka mleka

250 g mąki pszennej

1 torebka cukru wanilinowego

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki wódki lub innego mocnego alkoholu (brandy, whiskey, rum)

mniej więcej butelka oleju do smażenia lub frytury (oleju palmowego)

cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Oddzielić białka od żółtek. Ubić żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i powoli dodawać mleko, alkohol i mąkę. Wszystko razem zmiksować na gładko.

Z białek jaj ubić sztywną pianę. Wymieszać delikatnie ciasto z pianą (już nie miksować). Puszyste ciasto sprawi że chruściki będą lekkie i delikatne.

Do szerokiego rondla wlać olej, rozgrzać go do temp. 170-180 stopni. Aby usmażyć pyszne lane faworki, należy sprawdzić temperaturę oleju i konsystencję ciasta wlewając odrobinę ciasta na olej. Jeśli się nie przypala i szybko nabiera rumianego koloru - oznacza, że tłuszcz jest gotowy do smażenia.

Na gorący olej wlewamy ciasto tworząc cienkie, fantazyjne zawijasy, różne ósemki, kółka. Mają powstać cienkie pozwijane chruściki. Wlewać ciasto małymi partiami, gdyż lany chrust się bardzo szybko przypieka. Smażyć z obu stron na rumiano.

Wyjmować łyżką cedzakową na papier do odcieknięcia. Gdy są jeszcze wilgotne posypywać cukrem pudrem. Ułożyć piętrowo na talerzu dopiero gdy będą całkowicie suche.